UPDATE FBI trimite agenţi pentru a sprijini ancheta privind dispariţia aeronavei malaeziene

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Biroul Federal de Investigaţii (FBI, poliţia federală a SUA) va trimite agenţi şi experţi pentru a sprijini echipele însărcinate cu ancheta privind dispariţia aeronavei Boeing 777, aparţinând liniilor aeriene malaeziene, a indicat media din SUA, relatează Agepres.

Responsabili americani au declarat pentru cotidianul Los Angeles Times că încearcă să stabilească existenţa unei posibile piste teroriste pentru a explica dispariţia avionului cu 239 de persoane la bord, la puţin timp după decolarea de pe aeroportul din Kuala Lumpur.

Faptul că trei pasageri sunt cetăţeni americani „ne permite să ne implicăm în această chestiune“, a declarat un înalt oficial al FBI.

Un înalt responsabil american a precizat pentru postul CNN că agenţi FBI de la ambasada americană din Kuala Lumpur urmăresc îndeaproape situaţia.

Întrebat pe marginea acestor informaţii, un purtător de cuvânt al FBI a precizat că „suntem gata să oferim orice ajutor dacă este necesar“.

Un înalt responsabil american specializat în lupta antiteroristă a declarat pentru cotidianul Los Angeles Times că deocamdată „nu sunt indici care să ateste faptul că este vorba de un atentat terorist“.

Serviciile de securitate din statele ai căror cetăţeni sunt îmbarcaţi la bordul avionului având paşapoarte europene valide fac demersuri pentru a se interesa de soarta cetăţenilor lor, luând în calcul inclusiv pista unui atac terorist.

Autorităţile malaeziene analizează posibilitatea unui atentat terorist, a anunţat duminică ministrul transporturilor din această ţară, Hishammuddin Hussein. „Serviciile noastre de informaţii au fost mobilizate şi bineînţeles agenţiile de combatere a terorismului (...) din statele interesate de soarta cetăţenilor lor sunt informate“, a mai declarat ministrul malayezian al transporturilor.

Pasageri de 14 naţionalităţi se aflau în avionul ce a dispărut misterios  

Avionul, un Boeing 777-200 aflat în serviciu de peste 11 ani, cu un pilot angajat de Malaysian Airlines din 1981, transporta 227 de pasageri, dintre care doi copii, şi 12 membri ai echipajului malaysieni, potrivit companiei.

Printre ei se aflau 153 de chinezi, patru francezi (dintre care trei elevi ai liceului francez din Beijing), 38 de malaysieni, şapte indonezieni, şase australieni şi trei americani.

Douăzeci de angajaţi ai unei companii texane (12 malaysieni şi opt chinezi) se aflau, de asemenea, la bord.

Familiile pasagerilor, furioase din cauza lipsei de informaţii, erau în continuare neliniştite duminică, într-un hotel din apropierea aeroportului din Beijing.

"Compania nu ne-a contactat, un prieten ne-a avertizat", a declarat o femeie în lacrimi, al cărei cumnat se afla la bord.

Confuzie şi în jurul paşaportului unui cetăţean chinez, în cazul avionului Malaysian Airlines dispărut. Un cetăţen chinez, al cărui paşaport figura în lista pasagerilor avionului Malaysia Airlines dispărut sâmbătă, nu se afla la bordul avionului, a anunţat duminică presa oficială, citată de AFP.

Deţinătorul paşaportului cu acest număr locuieşte în provincia Fujian (est) şi încă se află acolo, a anunţat agenţia oficială China Nouă, citând informaţii oferite de poliţie.

Autorităţile nu au înregistrat nicio plecare a sa în străinătate, iar proprietarul asigură că nu şi-a pierdut niciodată paşaportul şi nici nu i-a fost furat, a adăugat agenţia.

În plus, numele lui nu corespunde cu cel al pasagerului comunicat de Malaysian Airlines, asociat în lista companiei cu acest număr de paşaport, a insistat China Nouă.

Malaysia a lansat duminică o anchetă pentru terorism după dispariţia, cu o zi înainte, a avionului Baoing 777 al Malaysia Airlines, cu 239 de persoane la bord dintre care doi pasageri s-au îmbarcat cu paşapoarte europene furate.

Un avion al companiei Malaysia Airlines cu destinaţia Beijing a pierdut contactul cu turnul de control după ce a părăsit Kuala Lumpur, capitala Malaysiei.

Aparatul a pierdut contactul cu turnul de control la ora locală 02.40 (vineri, 20.40, ora României), potrivit companiei. Aparatul, un Boeing 777-200, a decolat de la Kuala Lumpur şi trebuia să sosească la Beijing la ora locală 06.30 (00.30, ora României).
 


Citeşte şi:

Malaezia ia în calcul un atac terorist ca posibilă cauză a dispariţiei avionului Boeing 777. Doi dintre pasageri călătoreau cu paşapoarte furate

Căutările avionului care realiza zborul MH370 între Kuala Lumpur şi Beijing nu au avut sorţi de izbândă în primele 24 de ore de la dispariţia aeronavei, până în acest moment informaţiile cu privire la incident nefiind clare, premierul Malaeziei considerând că nu este exclusă posibilitatea unui atac terorist asupra avionului.

FOTO SUA au trimis o navă de război în căutarea avionului cu 239 de persoane la bord care s-ar fi prăbuşit în Marea Chinei de Sud

Compania aeriană Malaysia Airlines a anunţat, sâmbătă dimineaţă, că a pierdut legătura cu un avion al său care efectuează cursa Kuala Lumpur – Beijing. Potrivit unor surse din marina vietnameză, aeronava cu 239 de pasageri la bord s-ar fi prăbuşit în Marea Chinei de Sud. O navă de război americană a fost mobilizată în căutările avionului.

Cele mai grave accidente aviatice din ultimii 14 ani

Incidenţa accidentelor aviatice este mult mai redusă decât a celor provocate de autovehicule. Cu toate acestea însă, impactul lor este mult mai profund, schimbând uneori regulile de securitate sau soarta companiilor aeronautice. Iată cele mai grave accidente aviatice din ultimii 14 ani.

În lume



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite