Fanny Ardant, admiratoare a Brigăzilor Roşii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Actriţa franceză a fost acţionată în justiţie, după ce a declarat că unul dintre fondatorii Brigăzii Roşii, Renato Curcio, este un erou. Familia unei victime a Brigăzilor Roşii a depus

Actriţa franceză a fost acţionată în justiţie, după ce a declarat că unul dintre fondatorii Brigăzii Roşii, Renato Curcio, este un erou.

Familia unei victime a Brigăzilor Roşii a depus plângere în justiţie împotriva lui Fanny Ardant, după ce actriţa franceză şi-a exprimat admiraţia faţă de această mişcare şi unul dintre fondatorii ei, Renato Curcio. Parchetul din Padova va decide dacă afirmaţiile actriţei constituie un delict.

Într-un interviu acordat săptămâna trecută publicaţiei italiene "Anna", Fanny Ardant a declarat că Renato Curcio este un "erou". "Întotdeauna am considerat fenomenul Brigăzilor Roşii drept pasionant şi captivant", a adăugat actriţa.

Declaraţiile sale au declanşat o reacţie dură din partea avocatului Piero Mazzola. Tatăl său a fost ucis la sediul din Padova al partidului neo-fascist Mişcarea socială italiană (MSI), pe 17 iunie 1974. Asasinarea sa a dus la condamnarea lui Renato Curcio la 16 ani de închisoare. În prezent, cofondatorul Brigăzilor Roşii este în libertate. În urma valului de proteste şi acuzaţii, actriţa franceză a acordat două interviuri posturilor de televiziune France2 şi RAI.

Fanny Ardant şi-a cerut scuze pentru faptul că afirmaţiile sale au rănit pe cineva. "Nu o costă nimic să spună că îi pare rău. Mama mea a plătit un preţ imens şi este singură de peste 30 de ani", a declarat avocatul Piero Mazzola. Aceasta a mai precizat că tatăl său nici măcar nu era membru al partidului neofascist, ci era un simplu angajat, motiv pentru care asasinarea sa a fost cu atât mai dureroasă.

Declarată persona non grata la Veneţia

Presa franceză a acordat prea puţină atenţie "derapajului verbal" al actriţei. În schimb, confraţii din Peninsulă au lansat atacuri dure la adresa lui Fanny Ardant, cotidianul "Corriere della Sera" "dedicându-i" prima pagină. Giancarlo Galan, membru al partidului condus de Silvio Berlusconi, şi Massimo Cacciari, primarul oraşului Veneţia, au declarat-o persona non grata pe actriţa franceză. Fanny Ardant a explicat că îi pare rău pentru că a vorbit de evenimente istorice pe care nu le cunoaşte.

Explicaţia l-a mulţumit pe primarul Veneţiei, care a revenit asupra deciziei sale şi a anunţat că actriţa poate participa la Festivalul de Film de la Veneţia care se deschide astăzi. Ea este protagonista peliculei regizorului italian Vincenzo Marra "L'Ora di Punta". O parte a presei italiene nu a fost însă convinsă de părerile de rău exprimate de actriţă, amintind că Ardant a studiat relaţii internaţionale.

Actriţa franceză Fanny Ardant a provocat indignare în Italia

Aldo Moro, printre victimele BR

Mişcarea armată teroristă de extremă dreapta Brigăzile Roşii a fost creată în anul 1970. După patru ani de activitate, gruparea s-a radicalizat, concentrându-se pe acţiunile violente împotriva "servitorilor statului": politicieni, magistraţi, poliţişti şi jurnalişti. În anul 1978, membrii Brigăzilor Roşii l-au asasinat pe premierul creştin-democrat Aldo Moro, după ce l-au ţinut în captivitate timp de 55 de zile.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite