Familia jurnalistului Khashoggi: comercianţi de arme, implicaţi în marile tranzacţii şi operaţiuni speciale

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Asasinarea oribilă şi sordidă a jurnalistului Jamal Khashoggi în consulatul Arabiei Saudite de la Istanbul, de către o echipă de membri în serviciile secrete saudite, ca şi dezmembrarea sa ulterioară, după ce a fost sugrumat, a creat reacţii tectonice la nivel global şi indignare majoră la nivelul mediilor jurnalistice şi organizaţiile de apărare a libertăţii presei mondiale.

Există, însă, părţi ale afacerii Khashoggi necunoscute publicului care au sau nu legătură cu crima oribilă, complet nejustificată, dar care trebuie considerate de publicul larg.

E motivul pentru care am dorit să aducem în prim-plan câteva din subteranele activităţilor familiei Khashoggi. Vorbim despre una dintre cele mai cunoscute şi bogate familii din Regatul saudit, care nu e legată direct de familia regală. Mai mult, familia Khashoggi nu a avut afaceri cu construcţii, precum familia Bin Laden, ci a fost implicată în mod substanţial în comerţul cu arme şi chiar traficul de arme în zone de conflict. Într-adevăr, Jamal Khashoggi este nimeni altul decât nepotul multimiliardarului Adna Khashoggi, un vânzător de arme implicat în scandalul Iran-Contras, cel care a făcut afaceri cu Imelda Marcos, văduva dictatorului filipinez Ferdinand Marcos.

În plus, Jamal Khashoggi a fost vărul lui Dodi al Fayed, prietenul/soţul/partenerul Primţesei Diana, care a murit împreună cu ea într-un pasaj din Paris, acolo unde erau vânaţi de paparazzi. Jamal Khashoggi a fost crescut în Arabia Saudită şi educat aici şi a luat o licenţă de business administration la Indiana State University în SUA, în 1982. Legătura sa cu familia este una constantă şi neîntreruptă, fără a putea spune sau proba ce s-a întâmplat după moartea bunicului său.

Adnan Khashoggi a murit la 7 iunie 2017, la 82 de ani, având o avere din vânzări de arme cotată la 2,4 miliarde de lire sterline. Acesta are o legătură de afaceri şi cu actualul preşedinte american, Donald Trump, căruia i-a vândut iahtul său, cel mai mare din lume la acea oră. Pe parcursul vieţii, şi-a angajat o echipă de protecţie, dar bodybuardul său personal era poreclit Mr Kill. Adnan Khashoggi a trăit extravagant şi a profitat din plin de tânăr de poziţia tatălui său, care a fost doctoral curţii al regelui Ibn Saud al Arabiei Saudite. El a s-a implicat în comerţul cu arme al familiei saudite încă din anii 60-70.

Adnan Khashoggi a făcut afaceri cu Lockheed Martin, dar şi cu firmele britanice Marconi şi Westland Helicopters. Pe măsură ce a devenit mai cunoscut, procentele sale de intermediere au crescut, ajungând la 15% din valoarea tranzacţiilor. Şi vorbim despre partea cunoscută şi legală a tranzacţiilor, deşi familia Khashoggi a fost întotdeauna suspectată de implicarea în afaceri cu arme în zonele de conflict, dar şi în aprovizionarea cu arme a unor actori rău famaţi precum Frăţia Musulmană şi chiar unele organizaţii teroriste. Azi zvonuri neconfirmate vorbesc despre furnituri de echipamente şi arme către ISIS în Siria şi Irak, care ar fi fost tranzacţionate de către omul de afaceri saudit.

În scandalul Iran-Contra, din anii 1980, Khashoggi a fost intermediarul afacerii între Oliver North, care reprezenta Casa Albă, şi Iran. A fost implicat, deci în complotul vânzării de arme în Iran contra eliberării ostaticilor din Ambasada SUA după Revoluţia Islamică din 1979, banii plătiţi ajungând la susţinerea gherilelor de dreapta Contras din Nicaragua. Tot Khashoggi a fost, în anii ‘80 de partea Franţei în afacerea cu arme masivă numită al-Yamamah, în care se afla în competiţie cu Margaret Thatcher, premierul de atunci al Marii Britanii, care-şi dorea afacerea pentru ţara sa. Londra a câştigat în 1994 afacerea de mai multe miliarde de dolari de la guvernul saudit prin mituirea membrilor guvernului şi familiei regale. Acuzaţiile au fost abandonate în 2006, cu sprijinul guvernului Blair, care a spus că nu e în interesul naţional continuarea investigării afacerii, în timp ce BAE Systems a afirmat că ar pierde faza a treia a afacerii dacă investigaţia continuă.

Fără ca aceste elemente să explice sau să nuanţeze crima oribilă săvârşită, ele pot spune multe despre relaţiile de dată relativ recentă ale familiei Khashoggi cu Fraţia Musulmană şi Turcia.

În 1989, Adnan Khashoggi a fost arestat în Elveţia, la hotelul Schweizerhof din Berna, şi a fost căutat de către guvernul SUA în legătură cu conspiraţia legată de scoaterea averilor familiei Marcos din Filipine, după căderea regimului. Acuzaţiile din procesul de extrădare din Elveţia au fost cele de şantaj, consipraţie, obstrucţionarea justiţiei, fraudă bancară. A fost ţinut în închisoare timp de trei luni. În 1990, un juriu federal l-a achitat şi pe el, şi pe văduva Imelda Marcos de acuzaţii.

Deşi nu sunt cunoscute pe de-a-ntregul afacerile din ultimii ani ale familiei Khashoggi, implicarea lui Adnan în relaţiile cu serviciile saudite, cu cele americane şi britanice, de-a lungul timpului, par să arate şi protecţia de care s-a bucurat. În plus, postura critică a nepotului său, ajuns editorialist la New Washington Post, faţă de familia regală saudită, cu precădere la adresa prinţului succesor Muhammad bin Sultan al Saud, poate ascunde şi interesul marilor multimiliardari saudiţi, inclusiv membri ai extinsei familii regale, arestaţi pentru corupţie în urmă cu un an, după preluarea marii părţi a puterii de către bin Sultan, după care au fost închişi în hoteluri până au achitat cauţiuni enorme egale cu sumele fraudate, adică unii chiar şi miliarde de dolari. De aici ar proveni criticismul său, real, sincer, dar şi dirijat şi bine stipendiat al lui Jamal Khashoggi faţă de Arabia Saudită. Fără ca aceste elemente să explice sau să nuanţeze crima oribilă săvârşită, ele pot spune multe despre relaţiile de dată relativ recentă ale familiei Khashoggi cu Fraţia Musulmană şi Turcia, motiv pentru care rivalitatea cu familia regală din Arabia Saudită ar putea să fi dus şi la o operaţiune specială de extragere a sa din consulat către Ryad, care s-a încheiat prost prin executarea sa pe loc şi dezmembrarea sordidă a cadavrului în bucăţi, pentru a şterge urmele crimei.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite