Facebook opreşte campanii de dezinformare iraniene şi ruse

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Guliver / Getty Images / Zach Gibson
FOTO Guliver / Getty Images / Zach Gibson

Reţeaua de socializare Facebook a anunţat că a pus capăt unor operaţiuni de manipulare de mare anvergură, iniţiate în Iran şi Rusia şi care aveau ca ţintă America Latină, Statele Unite şi Orientul Mijlociu, relatează AFP.

 Reţeaua de socializare Facebook a anunţat că a pus capăt unor operaţiuni de manipulare de mare anvergură - iniţiate în Iran şi Rusia - şi care aveau ca ţintă America Latină, Statele Unite şi Orientul Mijlociu, relatează AFP.

”Unele dintre aceste activităţi erau iniţiate de Iran, altele de Rusia. Era vorba despre campanii distincte şi nu am identificat nicio legătură sau coordonare între ele”, a subliniat marţi pe blogul său Facebook, căruia i s-a reproşat dur, în urma campaniei electorale din 2016 în Statele Unite, că nu a făcut suficient să lupte împotriva acestui tip de abuz.

Serviciile de informaţii americane au dezvăluit că operatori ruşi s-au servit - între altele - de Facebook cu scopul de a încerca să influenţeze scrutinul care l-a instalat pe Donald Trump la Casa Albă. Moscova a negat întotdeauna aceste acuzaţii.

Odată cu apropierea alegerilor legislative din noiembrie în Statele Unite, autorităţile au anunţat că operaţiuni de amestec rus au fost reluate.

”Noi interzicem acest tip de comportament, pentru că vrem ca oamenii să aibă încredere în conexiuni pe care le fac pe Facebook”, a subliniat reşeaua de socializare, subliniind imensitatea acestei sarcini.

”Aceasta este o provocare permanentă, pentru că responsabilii (acestor activităţi) sunt hotărâţi şi dispun de mijloace financiare importante”.

Preşedintele Comisiei Informaţiilor din Senat Richard Burr a îndemnat la unitate, într-un comunicat.

El afirmă că anunţul Facebook îi întăreşte convingerea că ”scopul acestor campanii străine pe reţele de socializare este să semene discordie, că Rusia nu este singurul actor străin ostil care dezvoltă aceste capacităţi şi că, pentru a contracara aceste ameninţări, trebuie ca întreprinderile, forţele de ordine, Congresul şi serviciile de informaţii să lucreze împreună”.

Facebook a recunoscut, de asemenea, că nu este posibil să atace singură problema şi a anunţat că a colaborat cu forţe de ordine, experţi şi alte companii.

IRAN

Facebook a închis 652 de pagini, grupuri şi conturi ”neautentice” iniţiate din Iran şi care vizau oameni din Orientul Mijlociu, America Latină, Statele Unite şi Regatul Unit pe Facebook şi pe alte servicii online.

Reţeaua de socializare a fost alertată de o întreprindere specializată în securitatea cibernetică asupra existenţei unor pagini controlate de către un grup numit "Liberty Front Press" care, potrivit Facebook, are legături ”cu presa de stat iraniană”, între care Press TV.

Primele conturi "Liberty Front Press" au fost înfiinţate în 2013 şi în 2017 şi s-au concentrat asupra Statelor Unite şi regatului Unit, fără să-şi dezvăluie vreodată legătura cu statul iranian, afirmă Facebook, care precizează că şi-a împărtăşit informaţiile cu autorităţile americane şi britanice.

RUSIA

În afară de închiderea paginilor cu legături cu Iranul, Facebook a anunţat că a continuat să închidă pagini care pot ”să aibă legături cu surse identificate în prealabil de către Guvernul american ca pilotate de servicii de informaţii militare ruse”.

Conţinuturile acestor pagini - de-acum închise - priveau în special Ucraina şi Siria.

Şi în acest caz reţeaua de socializare a anunţat că colaborează cu poliţia americană.

Anunţarea acestui nou val de închideri de conturi ”neautentice”, care are loc în urma unui anunţ similar al grupului lui Mark Zuckerberg pe 31 iulie, intervine la o zi după dezvăluiri ale gigantului informatic Microsoft cu privire la amploarea operaţiunilor de amestec ale Guvernului rus în Statele Unite.

Microsoft acuză hackeri ruşi aflaţi în serviciul Kremlinului că au vizat site-uri ale unor centre de reflecţie conservatoare americane.

Gigantul american în domeniul software a anunţat că a închis, săptămâna trecută, şase nume false de domenii create de celebrul grup de hackeri "Fancy Bear", considerat că este controlat de către serviciile ruse de informaţii.

Facebook s-a lansat în toate direcţiile în lupta împotriva «Fake News» şi operaţiunilor de dezinformare cu scopul de a evita subminarea încrederii utilizatorilor săi, însă grupul recunoaşte că există în continuare ”o tensiune între eliminarea rapidă a actorilor noicivi şi îmbunătăţirea apărării noastre pe termen lung”.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite