Explozie la centrala nucleară de la Natanz. Iranul a efectuat un exerciţiu cu rachete

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Natanz FOTO EPA-EFE
Natanz FOTO EPA-EFE

Forţele aeriene iraniene au efectuat un exerciţiu militar cu rachete sâmbătă în oraşul central  Natanz unde se află o instalaţie nucleară, a anunţat televiziunea de stat. Localnicii au spus că au auzit o explozie puternică şi au văzut o lumină intensă pe cer, relatează Reuters.

Agenţiile de ştiri iraniene care au relatat incidentul citând mărturia localnicilor nu au oferit o explicaţie după care televiziunea de stat a anunţat că Iranul a testat o reacţie de răspuns rapid la Natanz.

„Astfel de exerciţii se desfăşoară într-un mediu absolut sigur (...) şi nu există niciun motiv de îngrijorare”, a declarat purtătorul de cuvânt al armatei, Shahin Taqikhani, relatează Reuters.

Explozia s-a auzit deasupra oraşului iranian Badroud, la doar 20 de kilometri de centrala nucleară, a raportat agenţia oficială de presă IRNA, citată de Times of Israel.

„Locuitorii din Badroud au auzit zgomotul şi au văzut o lumină care indica că un obiect tocmai a explodat deasupra oraşului”, a declarat un martor pentru IRNA.

În aprilie Iranul a acuzat inamicul său Israelul de sabotaj al sitului său nuclear şi a promis răzbunare.

Presa israeliană a citat surse care declarau că Mossad, serviciul de spionaj, a efectuat cu succes o operaţiune de sabotaj la complexul subteran Natanz, ceea ce ar putea întârzia cu câteva luni lucrările de îmbogăţire a uraniului. Israelul nu a comentat însă la nivel oficial incidentul.

Israelul a adus obiecţii acordului nuclear cu Iranul din 2015 argumentând că nu e suficient pentru a descuraja programul nuclear al acestei ţări.

De asemenea, Israelul ameninţă cu acţiune miitară împotriva Iranului dacă negocierile diplomatice nu dau roade.

Statul iranian continuă să-şi accelereze programul nuclear într-un mod provocator, iar China şi Rusia au fost surprinse de cât de departe a mers Iranul cu retragerea propunerilor sale în discuţiile de săptămâna trecută de la Viena, a declarat oficialul reporterilor, sub rezerva anonimatului.

Discuţiile indirecte dintre SUA şi Iran cu privire la salvarea acordului nuclear cu Iranul din 2015 s-au întrerupt vineri, în vreme ce oficialii europeni şi-au exprimat consternarea faţă de cererile ample ale noului guvern al Iranului.

A şaptea rundă de discuţii de la Viena este prima cu delegaţi trimişi de preşedintele anti-occidental al Iranului, Ebrahim Raisi.

Discuţiile se referă la relansarea acordului care include limitarea programului nuclear de către Iran, în schimbul scutirii de sancţiuni economice.

Iranul a venit ”cu propuneri care au dat înapoi de la oricare dintre compromisurile pe care le-a făcut în cele şase runde de discuţii, a primit toate compromisurile pe care alţii, şi în special SUA, le-au făcut şi apoi a cerut mai multe”, a spus un înalt oficial american.

Ziar israelian: Mossad a efectuat trei atacuri împotriva programului nuclear al Iranului în ultimii doi ani. Oameni de ştiinţă iranieni, implicaţi în operaţiuni

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite