Explozia din Beirut a avut 10% din intensitatea celei de la Hiroshima. „Una dintre cele mai mari explozii non-nucleare”

Explozia din Beirut a avut 10% din intensitatea celei de la Hiroshima. „Una dintre cele mai mari explozii non-nucleare”

Explozie Beirut 4 august 2020 FOTO Profimedia

Experţii de la Universitatea din Sheffield au făcut primele calcule. Ei spun că explozia din Beirut ar fi putut avea aproximativ 10% din puterea unei bombe atomice.

Experţii Universităţii au ajuns la concluzia, în urma unor calcule rapide, că explozia a avut forţa de la 1.000 la 1.500 de tone metrice de trinitrotoluen sau TNT, spun jurnaliştii de la Washington Examiner.

„Oricare ar fi dimensiunea exactă a încărcăturii, aceasta este, fără îndoială, una dintre cele mai mari explozii non-nucleare din istorie, cu mult mai mare decât orice armă convenţională”, a declarat profesorul Andy Tyas, cel care a condus iniţiativa de cercetare.

Profesorul spune că cercetătorii au analizat materialele video pentru a vedea intervalul scurs între detonare şi sosirea undei de şoc în câteva puncte situate la câteva sute de metri de explozie.

„Dacă este corect, asta ar însemna că această explozie a avut probabil 10% din intensitatea bombei de la Hiroshima”, spune profesorul.

Explozia a avut loc în portul din Beirut, Liban, unde erau stocate aproximativ 2.750 de tone de nitrat de amoniu.

Premierul libanez Hassan Diab a declarat că încărcătura era depozitată de şase ani fără măsuri de siguranţă. Cauza nu a fost deocamdată elucidată. Potrivit surse libaneze, incendiul iniţial ar fi fost provocat de scânteiele provenite de la sudura unei uşi.
 
Beirutul a devenit o zonă calamitată: jumătate din clădirile din oraş au fost afectate, inclusiv spitalele.
 
Citeşte şi:
 
 
 
 

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările