Experţi în securitate globală dezbat pe Twitter situaţia din Irak: SUA se afla într-o situaţie ingrată

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Experţi din cadrul Institutului American pentru Pace dezbat pe Twitter situaţia din Irak FOTO: Twitter
Experţi din cadrul Institutului American pentru Pace dezbat pe Twitter situaţia din Irak FOTO: Twitter

În cursul după-amiezii zilei de vineri, Institutul American pentru Pace a găzduit un eveniment online, cu ajutorul platformei Twitter, pe tema situaţiei din ce în ce mai îngrijorătoare din Irak, unde jihadiştii din gruparea "Statul Islamic în Irak şi Levant" se îndreaptă în aceste momente spre capitala Bagdad, venind din trei regiuni iar în oraşele pe care le-au cucerit, islamiştii au introdus legea islamică, Sharia.

Prin intermediul contului de Twitter al instituţiei afiliate Departamentului de Stat american(evenimentele recente din Irak.

La eveniment au participat Steven Heydemann (@Sheydemann), vice-preşedintele acestui institut, specialist în cercetări aplicate în zonele de conflict, Raya Barazanji (@rbarazanji), coordonator al programelor Institutului American pentru Pace pentru Orientul Mijlociu şi Africa şi Manal Omar (@Dr_Manal_Omar), coordonatoarea programelor pentru Banca Mondială şi Oxfam, autoarea volumului „Desculţ în Bagdad”.

Întrebările au fost din cele mai diverese cu privire la evenimentele recente din nordul Irakului, majoritatea concentrându-se totuşi pe impactul implicării directe a guvernului american în această criză. Cei mai mulţi dintre cei prezenţi la dialogul online au dorit să ştie ce consecinţe va avea această criză la nivel de securitate regională.

Corespondentul special „Adevărul”, Mircea Barbu, a dorit să ştie care sunt implicaţiile politice pentru guvernul american dacă va decide să intervină militar în situaţia din Irak. „Condamnat şi dacă o va face şi dacă nu. Dar sunt şi alte modalităţi de a interveni, cu consecinţe dintre cele mai variate", a răspuns imediat întrebării jurnalistului român vice-preşedintele institutului, Steven Heydemann. 

Mircea Barbu Tweet

Într-adevăr, Statele Unite se află într-o poziţie deosebită, având în vedere criticile dure şi politica dezastruoasă de predare a puterii imediat după retragerea din Irak. Într-u interviu acordat nu cu mult timp înainte de ultimele atacuri din regiune, generalul David Petraeus vorbeşte despre rolul pe care l-a avut în războiul din Irak, când a condus coaliţia militară din regiune în anii 2007 şi 2008, despre care spune că a fost cea mai dificilă misiune pe care a îndeplinit-o în cei 37 de ani în armată: „Situaţia din Irak era sumbră la sfârşitul anului 2006, când preşedintele George W. Bush m-a ales pentru a conduce ofensiva. Într-adevăr, atunci când m-am întors la Bagdad, în februarie 2007, am găsit condiţiile mai grave decât mă aşteptam. În multe privinţe, Irakul de astăzi seamănă tragic de mult cu Irakul anului 2006, cu o creştere a groaznicelor atacuri din partea al-Qaeda, a afiliaţilor şi a altor reţele de extremişti. Adăugaţi războiului civil interconfesional din Siria - care este, în multe privinţe, un conflict regional care se poartă acolo -, iar situaţia din Irak pare chiar mai complicată decât era în 2006 şi, astfel, mult mai îngrijorătoare - în special în contextul lipsei trupelor americane”, arată Petraeus. 

În lume



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite