Experţi: Omicron a contribuit la triplarea cazurilor de Covid-19 în Africa de Sud în numai 3 zile

Experţi: Omicron a contribuit la triplarea cazurilor de Covid-19 în Africa de Sud în numai 3 zile

Foto Shutterstock

Omicron a contribuit la triplarea numărului de cazuri de Covid-19 în Africa de Sud, în numai 3 zile, consideră experţii care monitorizează numărul infectărilor noi din prima ţară din lume în care a apărut noua variantă.

Ştiri pe aceeaşi temă

Bilanţul infectărilor zilnice s-a triplat de marţi până joi şi este în continuă creştere. Oficialii spun că este foarte probabil ca Omicron să alimenteze explozia de cazuri şi să devină dominantă în faţa Delta.
 
Bilanţul cazurilor zilnice a ajuns joi la 11.500, pe când la mijlocul lunii trecute se înregistrau în medie 200-300 de cazuri pe zi, notează Digi24
 
Vestea bună este că numărul spitalizărilor cu COVID este relativ mic. Se află pe creştere, dar în ritm mult mai scăzut decât în timpul valului Delta. Experţii cred că vaccinările au jucat un rol în prevenirea cazurilor severe.

Oamenii de ştiinţă sud-africani au concluzionat, după prima fază a studiilor, că vaccinurile împiedică omicron să provoace o formă gravă de Covid-19, relatează El Pais.

Datele preliminare ale studiului, prezentate Parlamentului, semnalează că testul PCR permite aflarea faptului că infecţia este cu noua mutaţie a coronavirusului fără să fie nevoie de secvenţierea genomului.

NGS-SA (Network for Genomic Surveillance in South Africa) a prezentat miercuri după-amiază în faţa Comisiei pentru sănătate a Parlamentului ţării datele iniţiale ale studiului privind omicron.

Reprezentanţii reţelei au asigurat că se concentrează pe transmisibilitatea şi efectul asupra imunităţii dat de vaccinuri.

„Mare parte din populaţie obţine imunitate cu vaccinuri sau trecând prin boală, astfel este complicat de spus care va fi evoluţia. Genetica omicron este complet diferită de cea a delta sau a altor variante anterioare”, a spus Richard Lessels, expert în boli infecţioase. 

Nu este clar nici dacă perioada de incubare este aceeaşi, în medie de 5 zile, dovedită până acum. Însă, a adăugat Lessels, există certitudinea că „vaccinurile reprezintă instrumentul care poate împiedica boala să se agraveze şi spitalizarea”.

„Nu ne îngrijorează atât numărul mutaţiilor, ci unde se concentrează, pentru multe au loc în proteina spike, şi, în special, în părţi cheie, importante în accesul la celulele noastre. Nu ştim dacă anticorpii pot lupta cu ele”, a explicat Lessels. 

El a subliniat că, deşi cei mai mulţi dintre cei infectaţi cu noua variantă prezintă simptome uşoare ale bolii, „este destul de devreme să spunem cât de periculoasă este omicron, pentru că a fost descoperită acum puţin timp”. „Nu ştim dacă vom avea cazuri mai grave sau nu”, a completat el.

În prezentarea sa, a precizat că omicron, prezentă în toate provinciile ţări, va înlocui delta şi a semnalat că poate fi detectată prin test PCR fără secvenţierea genomului.

Printre datele cunoscute până acum legat de omicron se numără: transmisibilitate crescută; vaccinurile, chiar dacă varianta îi afectează şi pe cei cu schema completă, evită spitalizarea; riscul de reinfectare este mare; efectul medicamentelor nu este alterat, pentru că ele nu tratează virusul, ci calmează simptomele.

Institutul Naţional de Boli Infecţioase din Africa de Sud (NICD) a confirmat joi că, în noiembrie, din 249 de secvenţieri, 183 au fost omicron. Imunitatea dată de Covid-19, odată trecută, nu oferă protecţie în faţa omicron.

În Africa de Sud, cea mai afectată regiune este Gauteng, unde se află oraşele Pretoria şi Johannesburg. Creşterea numărului de cazuri aici, cu o medie de 20% pe zi în ultima săptămână, nu se reflectă şi în spitalizări.

Varianta omicron a fost descoperită în mai mult de 20 de ţări, însă Africa de Sud şi Botswana au înregistrat 62% dintre cazurile indentificate în lume.


Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările