Experţi şi aleşi americani: Lupta de la distanţă împotriva al-Qaeda este aproape imposibilă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Militari americani în Afganistan FOTO Arhivă
Militari americani în Afganistan FOTO Arhivă

Administraţia Joe Biden dă asigurări că va împiedica resurgenţa al-Qaeda în Afganistan prin atacuri aeriene lansate de la distanţă, dar numeroşi experţi şi aleşi americani se îndoiesc de eficienţa acestei tactici, relatează AFP.

În aprilie, când a anunţat retragerea tuturor militarilor americani din Afganistan, de unde au fost organizate atentatele din 11 septembrie 2001, Joe Biden a promis că nu va permite resurgenţa al-Qaeda în acestă ţară.

De atunci, Pentagonul dă asigurări în mod repetat că este capabil să efectueze operaţiuni antijihadiste „dincolo de orizont”, adică atacuri aeriene lansate dintr-o bază americană sau de pe un portavion poziţionat în regiune.

„Operaţiunile dincolo de orizont sunt dificile, dar absolut posibile”, a reiterat şeful Pentagonului Lloyd Austin în audierea sa de miercuri în Congresul SUA cu privire la retragerea din Afganistan.

„Informaţiile care le permit provin din surse diverse, nu doar de la trupe aflate pe teren”, a adăugat el, în condiţiile în care, potrivit AFP, ultimul atac cu drona al Pentagonului în Afganistan, purtat pe 29 august la Kabul, s-a dovedit a fi o eroare tragică, ucigând zece civili, dintre care şapte copii.

Lloyd Austin a refuzat să spună mai multe public, dar le-a promis aleşilor că le va explica strategia sa într-o reuniune cu uşile închise.

Însă numeroşi experţi şi aleşi se îndoiesc de eficacitatea atacurilor de la distanţă, în condiţiile în care Afganistanul nu are ieşire la mare şi este înconjurată de ţări aflate în relaţii nu tocmai bune sau chiar rele cu SUA. În aceste condiţii, cea mai apropiată bază americană de Afganistan se află la mii de kilometri distanţă.

„Să ucizi terorişti în Afganistan dincolo de orizont? Mult succes”, a reacţionat James Holmes, profesor de strategie maritimă la Naval War College, în legătură cu strategia propusă de Austin.

„Operaţiunile dincolo de orizont funcţionează bine atunci când câmpul de bătălie este la îndemâna forţelor maritime sau aeriene”, iar un acces la baze din state limitrofe poate fi de ajutor, subliniază el într-un articol publicat pe site-ul 19fortyfive.

Ori niciuna dintre aceste condiţii nu este întrunită în cazul Afganistanului.

„Un avion care pleacă dintr-o bază aeriană din Golf trebuie să ocolească prin sud spaţiul aerian al Iranului, un stat ostil, să zboare peste Marea Arabiei şi apoi să traverseze spaţiul aerian al Pakistanului spre nord pentru a lovi ţinte în Afganistan”, explică acest fost ofiţer al Forţelor Navale ale SUA.

„Portavioanele au avantaj în ceea ce priveşte distanţa”, continuă el, semnalând totuşi că acest lucru este greu de aplicat în cazul Afganistanului. „Capitala Afganistanului, Kabul, se află la peste 1.100 de kilometri de punctul cel mai apropiat de coasta pakistaneză. O realimentare în zbor este indispensabilă”, conchide James Holmes.

Spre deosebire de lupta împotriva Statului Islamic în Irak şi în Siria, dusă în cooperare cu guvernul irakian şi combatanţii kurzi, SUA nu au baze în Afganistan sau într-o ţară vecină, nici aliaţi pe teren, a reamintit alesul republican Mike Waltz.

Dronele vor trebui „să consume între 70-80% din carburant până la apropierea de ţintă”, observă acest fost soldat din forţele speciale care a luptat în Afganistan.

La începutul anilor 2000, SUA deţineau baze militare în mai multe ţări limitrofe Afganistanului, cum ar fi Uzbekistanul, Kârgâzstanul sau Tadjikistanul. Între timp, a renunţat la accesul în aceste ţări din Asia Centrală.

Şeful Statului Major al SUA, generalul Mark Milley, a declarat miercuri că a discutat recent pe acest subiect cu omologul său rus, generalul Valeri Gherasimov. „Nu vom cere o permisiune”, ci vom avea un „acces negociat”, a spus Milley în Camera Reprezentanţilor.

Dincolo de negocierea accesului, survolarea spaţiului aerian afgan ridică probleme de legalitate, notează alesul democrat Andy Kim, subliniind că Afganistanul este o ţară suverană.

Lloyd Austin a răspuns că SUA au dreptul să desfăşoare aceste operaţiuni, dar a refuzat să spună mai multe public, cerând din nou să facă acest lucru într-o reuniune cu uşile închise.

Talibanii au acuzat marţi Washingtonul că a încălcat dreptul internaţional trimiţând drone în spaţiul aerian afgan. „Aceste încălcări trebuie rectificate şi împiedicate”, au avertizat ei într-un comunicat.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite