Expert iranian, despre tentativa lui Putin de a încheia un parteneriat militar cu Khamenei: un scenariu luat mai în serios după eliminarea lui Soleimani

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vladimir Putin vizitându-l pe ayatollahul Ali Khamenei FOTO EPA-EFE
Vladimir Putin vizitându-l pe ayatollahul Ali Khamenei FOTO EPA-EFE

După asasinarea generalului Qassem Soleimani, preşedintele rus Vladimir Putin mizează şi mai mult pe stabilirea unui parteneriat militar cu regimul islamist de la Teheran, în acord cu politica sa de valorificare a haosului, afirmă un expert iranian.

Liderul de la Kremlin a căutat mereu un parteneriat militar cu Iranul, iar acum, odată cu eliminarea generalului Qassem Soleimani, ucis într-un atac cu drone la 3 ianuarie 2020 din ordinul preşedintelui american Donald Trump, are o nouă oportunitate. Un aspect privit cu îngrijorare la Pentagon, scrie express.co.uk.

Rusia încearcă să tragă avantaje din haos, este de părere un expert iranian.

„Chiar şi pe timpul lui Soleimani, Rusia a valorificat în mod activ haosul din Orientul Mijlociu şi cred că Siria este un exemplu bun“ în acest sens, a declarat Hossein Rassam pentru express.co.uk.

În prezent, „pe fondul creşterii presiunii asupra Iranului, ruşii iau în considerare mai în serios scenariul unui parteneriat militar cu Iranul“, semnalează el, subliniind că acest parteneriat s-ar putea manifesta atât în teritoriul iranian, cât şi în Golful Persic.

De fapt, Pentagonul este de mai mult timp îngrijorat de tentativa Rusiei de a-şi creşte influenţa în Iran. „Urmărim îndeaproape această relaţie“, a recunoscut în primăvara anului trecut un oficial de rang înalt din armata americană.

Iar această relaţie prinde noi contururi pe fondul retragerii trupelor americane din regiune, notează sursa citată.

În opinia lui Andrea Kendall-Taylor, fost ofiţer CIA, „Putin este extrem de oportunist“.

„Va încerca să profite de orice ocazie pe care o poate folosi în legătură cu asasinarea lui Soleimani şi orice act de instabilitate care rezultă din acest lucru pentru a păta reputaţia Washingtonului în regiune“, a subliniat ea.

Cu toate acestea, ajungerea la un parteneriat militar ruso-iranian rămâne o perspectivă nesigură, întrucât Moscova încearcă în paralel să îşi consolideze relaţiile cu Israelul şi Arabia Saudită, doi duşmani declaraţi ai Teheranului.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite