Există un risc permanent de noi atacuri teroriste, avertizează secretarul general al NATO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Riscul comiterii de noi atacuri teroriste de către organizaţia Statul Islamic există în continuare, iar atentatul de la Berlin ne-a reamintit „în mod brutal că trăim în societăţi libere şi deschise, unde nu ne putem apăra 100% de atacuri comise de cei dispuşi să folosească orice mijloace pentru a provoca suferinţă“, a declarat secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg, într-un interviu publicat vineri de DPA.

El a subliniat că forţa militară este un instrument extrem de puternic, dar ea nu rezolvă întotdeauna problemele şi, după analizarea situaţiei din Siria, NATO a decis că folosirea forţei armate ar agrava situaţia din teren.

„Utilizarea forţei militare de către aliaţii NATO contra regimului lui Bashar Al-Assad în Siria fără un mandat clar din partea Naţiunilor Unite riscă să agraveze conflictul de la Alep şi din restul Siriei şi ar putea duce la un conflict regional mai extins“, a spus Stoltenberg.

Acesta a ţinut să sublinieze faptul că principala misiune a Alianţei este de a proteja statele membre şi teritoriul lor şi că NATO „nu este o poliţie mondială“.

„Trebuie să amintim că motivul pentru care NATO desfăşoară forţe în ţările baltice este de a apăra pacea, de a garanta că noi căutăm pacea într-o situaţie unde am văzut o consolidare militară semnificativă rusă şi dorinţa Rusiei de a folosi forţa contra Ucrainei vecine. Dar noi răspundem într-o manieră măsurată, defensivă şi în mod proporţional, iar obiectivul este de a nu provoca un conflict, ci de a-l preveni“, a explicat înaltul oficial al Alianţei Nord-Atlantice, notează Agerpres în pagina sa electronică.

Referitor la preşedintele ales al SUA, Donald Trump, Stoltenberg şi-a exprimat convingerea că Statele Unite ale Americii vor continua să-şi onoreze angajamentele, să fie prezente în Europa şi să rămână angajate faţă de parteneriatul transatlantic.

„În acelaşi timp, cred că este important să discutăm cu ruşii. Dialogul este şi mai important atunci când tensiunile cresc. Este esenţial să ne aşezăm la discuţii, să încercăm să detensionăm situaţia şi să facem noi eforturi pentru un parteneriat mai constructiv, o relaţie mai constructivă cu Rusia“, a adăugat secretarul general al NATO.

În lume



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite