Exerciţiu maritim de amploare al Marinei americane şi aliaţilor săi, pentru protejarea apelor din Golf

Exerciţiu maritim de amploare al Marinei americane şi aliaţilor săi, pentru protejarea apelor din Golf

FOTO AFP

Statele Unite îi antrenează pe aliaţii din Golf pentru a „proteja navigaţia” din apele din regiune, încercând să contruiască o alianţă pentru a limita acţiunile Iranului, potrivit AFP.

Exerciţiul Maritim Internaţional (IMX) al Washingtonului, care durează trei săptămâni începând cu 21 octombrie a venit în contextul în care mai multe vase comerciale au fost atacate în Golf, din luna mai încoace, alimentând tensiunile regionale.

Washingtonul şi alte puteri occidentale au dat vina pe Iran, care a negat orice fel de implicare. 
Marţi, Statele Unite au invitat presa internaţională să asiste la o parte din IMX, al doilea cel mai mare exerciţiu maritim de acest fel.

Manevrele implică 5.000 de membri ai personalului, 40 de vase şi 17 avioane din 50 de state, trimise în zona maritimă strategică care desparte Iranul de monarhiile arabe pro-americane din Golf.

„Aceasta este prima dată când luăm parte la IMX”, a declarat Ali Bin Shreidi, şef al echipei saudite pentru deminare.
Ofiţerul şi echipa sa formată din trei membri au participat la exerciţiu pentru a „creşte capacităţile noastre şi a ne împărtăţi experienţa în ceea ce priveşte acţiunile de deminare, pentru a proteja navigaţia”, a spus el.

În iunie, Marina americană a susţinut că o mină de provenienţă iraniană a fost folosită în atacul asupra unui petrolier deţinut de compania japoneză Kokuka Courageous, vizat de atac în timp ce trecea prin Golful Oman.

Printre statele din coaliţia navală condusă de americani se numără Bahrain, Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite, Marea Britanie şi Australia.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: