VIDEO Execuţii în masă aproape de Bagdad. Fotografii ale masacrelor din ultimele zile ies la iveală. SUA iau în calcul mai multe opţiuni de intervenţie în Irak

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Peste 170 de membrii ai forţelor de securitate irakiene au fost executaţi de către fundamentaliştii SIIL în nordul Irakului FOTO:AFP
Peste 170 de membrii ai forţelor de securitate irakiene au fost executaţi de către fundamentaliştii SIIL în nordul Irakului FOTO:AFP

Fotografii extrem de tulburătoare au apărut în mediul online în ultimele 48 de ore. Imaginile, atribuite militanţilor suniţi din facţiunea SIIL, înfăţişează un masacru în toată regula ce s-ar fi petrecut în cursul zilei de sâmbătă în regiunile ocupate de fundamentaliştii afiliaţi Al Qaeda.

UPDATE 19.30: Un grup fundamentalist islamic local s-a alăturat grupării internaţionale SIIL în lupta împotriva guvernului irakian. 

Jaish Al-Mujahedeen, o grupare teroristă cu viziuni fundamentaliste, a postat în cursul zilei de astăzi un video în care îşi exprimă suportul faţă de insurgenţii de origine sunită.Un tanc,aparent în posesia rebelilor, este văzut în filmare trăgând spre ţinte nespecificate. Gruparea afirmă că recrutează numai luptători irakieni" şi operează strict în regiunile din interiorul ţării." 

VIdeo postat de gruparea Jaish Al-Mujahedeen

Forţele de securitate irakiene, în majoritate de orientare şiită, au fost capturate în ultimele zile în regiunile de nord de către gruparea SIIL, o grupare fundamentalistă sunită cu legături şi influenţe în războiul civil din Siria.

Imaginile, postate pe un cont de Twiter momentan suspendat, arată luptători mascaţi şi înarmaţi ce-i forţeazâ pe ostatici cu faţa la pământ, cu mâinile legate la spate, la doar câţiva metri de ce par a fi gropi comune săpate recent. O altă fotografie arată trupurile neînsufleţite ale membrilor forţelor de securitate, „pedepsiţi pentru că au luptat împotriva suniţilor”, conform descrierii pozei de pe reţeaua de socializare Twitter.

O sursă diplomatică din Bagdad a confirmat autenticitatea fotografiilor pentru jurnaliştii Al-Jazeera. Sursa nu a putut însă oferi un număr exact al celor ucişi în acest incident.

Locotenent-general Qassim Al-Moussawi, purtătorul de cuvânt al forţelor armate irakiene, a confirmat de asemenea autenticitatea acestor fotografii, susţinând că este la curent cu incidente în care forţe de securitate ale statului irakian sunt ucise în masă în zonele controlate de rebeli SIIL.

Acesta a mai declarat pentru Associated Press că, la o examinare mai atentă a fotografiilor de către experţi militari, circa 170 de soldaţi ar fi fost ucişi în acest masacru.

                Surse irakiane au confirmat aproximativ 170 de victime" în masacrul de sâmbătă

image

Departamentul de Stat american, prin purtătoarea de cuvânt Jen Psaki, susţine că „afirmaţiile şi gesturile luptătorilor ISIL sunt îngrozitoare şi reprezintă adevărata faţa şi sete de sânge a acestor terorişti.” 

Şi Organizaţia Naţiunilor Unite a primit numeroase plângeri cu privire la situaţia din ce în ce mai gravă din Irak. Navi Pillay, unul din liderii acestei organizaţii, a declarat că departamentul său a primit nenumărate cereri cu privire la incidentele din ultimele zile, unele descriind scene în care „luptătorii SIIL au adunat toţi soldaţii şi civilii dintr-o zonă a oraşului Mosul şi au recurs la  execuţii sumare”.

În acest context, cu rebelii suniţi din ce în ce mai aproape de capitala Irakului, Ambasada Statelor Unite de la Bagdad a sporti măsurile de securitate şi a evacuat o parte din personal.

Ultimul oraş căzut în mâinile fundamentaliştilor este Tal Afar, la numai 400 de kilometri nord de Bagdad, capturat în această dimineaţa. Primarul oraşului, Abdulal Abdoul a confirmat că oraşul său, cu peste 200 de mii de locuitori, majoritatea şiiţi şi turcomani, a căzut în mâinile militanţilor suniţi, sporind şansele unor represalii motivate de diviziunea sectariană.

Statele Unite vor lua în considerare "toate opţiunile disponibile" pentru stabilizarea Irakului, inclusiv varianta atacurilor cu avioane fără pilot şi cea a cooperării cu Iranul, afirmă secretarul de Stat american, John Kerry, citat de NBC.

"Statele Unite vor analiza toate opţiunile disponibile" pentru a opri agravarea situaţiei în Irak, inclusiv atacuri cu drone şi cooperarea cu Iranul, a declarat Kerry într-un interviu acordat Yahoo! News.

"Nu cred că insurgenţii sunniţi vor ajunge la Bagdad în scurt timp, dar când avem crime şi gropi comune, acest lucru trebuie oprit, din aer sau altfel", a explicat Kerry.

Întrebat dacă Statele Unite ar putea coopera pe plan militar cu Iranul, un aliat al premierului Nuri al-Maliki, Kerry a răspuns: "Nu aş exclude nicio variantă constructivă".

Portavionul George H.W. Bush şi alte trei nave militare americane au intrat în Golful Persic, pentru a fi disponibile în cazul în care Statele Unite vor demara operaţiuni în Irak, unde activităţile insurgenţilor sunniţi s-au intensificat, relatează AFP.

Nava americană USS Mesa Verde, având la bord 550 de membri ai Forţelor navale şi avioane de tip Osprey, a intrat luni în Golful Persic, pentru a furniza trupe în cazul în care se decide evacuarea ambasadei americane din Bagdad.

"Secretarul Apărării, Chuck Hagel, a ordonat navei de transport USS Mesa Verde să intre în Golful Persic. Nava a trecut deja de Strâmtoarea Ormuz", afirmă purtătorul de cuvânt al Pentagonului, John Kirby. Nava, care poate fi bază pentru elicoptere, este echipată cu avioane cu decolare verticală de tip MV-22 Osprey.

Cei 550 de membri ai Forţelor navale americane pot participa, în caz de necesitate, la evacuarea personalului ambasadei americane din Bagdad.

În Golful Persic a ajuns şi portavionul USS George H.W. Bush, care are la bord peste 70 de avioane şi elicoptere militare. Portavionul este escortat de distrugătorul USS Truxtun şi de crucişătorul USS Philippines Sea.

Ministrul britanic al Afacerilor Externe, William Hague, a discutat despre criza din Irak cu omologul său iranian Mohammad Javad Zarif, a confirmat luni Downing Street, relatează AFP.

Guvernul britanic nu a dezvăluit niciun detaliu despre convorbirea lor telefonică ce a avut loc în timp ce Teheranul se declară pregătit să ajute Guvernul central irakian în lupta împotriva insurgenţilor din cadrul grupării Stat Islamic în Irak şi Levant (SIIL).

"Suntem în contact cu Guvernul iranian", a declarat un purtător de cuvânt al premierului David Cameron, afirmând că cei doi miniştri au discutat la sfârşitul acestei săptămâni.

Potrivit unui oficial american, Statele Unite, care au avut relaţii foarte reci cu Iranul în ultimii 34 de ani, "ar putea" să înceapă discuţii cu Teheranul pe problema irakiană, în cadrul negocierilor nucleare de la Viena.

The Wall Street Journal afirma duminică seara că Washingtonul şi Teheranul vor începe negocierile directe pe tema unui ajutor pe care cele două ţări l-ar putea acorda regimului de la Bagdad, confruntat cu avansul fulgerător al jihadiştilor sunniţi.

 

Citeşte şi:

Pe urmele petrolului: jihadiştii ocupă rafinăriile pentru a obţine fonduri

Gruparea teroristă SIIL (Statul Islamic al Irakului şi Levantului), cea mai bogată organizaţie teroristă din lume, controlează în acest moment regiuni extinse din Siria şi Irak, ocupând în special zone bogate în resurse de petrol. Potrivit site-ului Policymic, SIIL îşi extinde puterea prin vânzarea petrolului din regiunile ocupate, depăşind influenţa grupării Al Qaeda.

Leul Deşertului, călăul – şef al grupării teroriste SIIL

Membrii grupării teroriste „Statul Islamic al Irakului şi Levantului“, cunoscută drept SIIL, obişnuiesc să îşi ascundă identitatea sub cagule sau şalurile tradiţionale arabe. Nu acesta este cazul lui Shakir Wahiyib, unul dintre cei comandanţii teroriştilor de sorginte fundamentalist-islamică, care operează în nord-estul Siriei şi Irak, pentru instaurarea unui califat.

Irak: bătălia pentru Bagdad. SUA şi Iran, pregătite să se implice militar

Aviaţia militară irakiană a atacat un convoi al trupelor kurde, la nord de Bagdad, bombardamentul soldându-se cu moartea a cel puţin şase persoane, potrivit celor mai recente informaţii de la faţa locului. Raidurile aeriene au avut loc în zona localităţii Hanaqin, la 150 de kilometri nord-est de Bagdad. Nu se ştie dacă raidurile aeriene vizau trupe kurde sau dacă este vorba de o eroare.

Legământul lui Bush în Irak: terorism, refugiaţi şi o ţară aruncată în anarhie

Primul a fost Falluja, apoi Mosul şi acum, în decurs de numai câteva zile, oraşul-rafinărie Bayji. Irakul încape încet-încet pe mâinile fundamentaliştilor islamişti ce se îndreaptă spre capitala ţării, Bagdad. Sunt toate aceste acte de violenţă extremă moştenirea politcii externe a administraţiei Bush?

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite