Evenimente ignorate în 2013 care pot schimba lumea în 2014

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Nu s-au regăsit pe primele pagini ale presei internaţionale, însă aceste şase întâmplări sau evenimente au potenţialul de a escalada în 2014 şi de a schimba lumea în bine sau în rău.

Schimbările climatice, geopolitice şi sociale au continuat să redeseneze lumea în 2013. Analiştii publicaţiei „Foreign Policy” au realizat şi anul acesta topul subiectelor ignorate sau tratate prea puţin de presa internaţională, care ar putea deveni însă primele titluri ale următorului an.

1. Lupta pentru Polul Nord

Pretenţiile Rusiei şi ale Canadei pentru resursele din Cercul Arctic alimentează de ani buni un conflict mocnit. Acesta a intrat însă într-o fază nouă în 2013: Moscova a anunţat că-şi va consolida prezenţa militară în regiune, iar Ministerul canadian de Externe a răspuns imediat că Ottawa este pregătită să-şi apere suveranitatea.

Încălzirea globală şi topirea gheţarilor deschid noi căi navigabile în regiune şi accesul către zăcăminte importante de hidrocarburi, considerate printre cele mai bogate din lume.

2. Japonia vrea să domine spaţiul ASEAN

În primul an de mandat, premierul japonez Shinzo Abe a pus un accent deosebit pe relaţiile diplomatice cu statele din grupul ASEAN (Asociaţia Naţiunilor din Sud-estul Asiei). În 2013, Japonia a cumpărat masiv obligaţiuni guvernamentale ale acestor state şi a şters o parte semnificativă a datoriilor acestora.

În spatele binevoinţei ostentative a Japoniei faţă de aceste ţări se află dorinţa japonezilor de a-şi consolida influenţa în regiune, pe fondul unei deteriorări acute a relaţiilor cu Beijingul.

3. Progrese semnificative în tratamentul pentru HIV/SIDA

În martie 2013, doctorii au anunţat că, pentru prima dată în istorie, o persoană a fost „vindecată” de virusul HIV după un tratament agresiv şi imediat cu antiretrovirale (ARV).

4. Boom economic în Irak

Ţara sfâşiată de război se află în plin boom economic, cu o creştere a Produsului Intern Brut de 9,1% în 2013. Motivul din spatele avansului este simplu: pe fondul unei creşteri accentuate a cererii de ţiţei la nivel mondial, Irak, al doilea producător ca mărime din OPEC, a profitat din plin de scumpirea barilului de petrol.

5. Revoluţia energiei verzi

În timp ce revoluţia gazelor de şist a schimbat complet faţa sectorului energetic american, sectoarele „verzi” au continuat să se dezvolte discret, dar semnificativ. Energia eoliană şi cea solară au înregistrat cele mai mari avansuri de ambele părţi ale Atlanticului. Această combinaţie creează premisele perfecte pentru o „furtună perfectă” pentru marii furnizori de utilităţi.

6. Escaladarea protestelor în America Latină

Reunite sub umbrela amplă „antisistem”, revoltele au avut motive cât mai diverse: de la denunţarea sistemelor corupte de guvernare, scumpirea utilităţilor, reformele din sectorul public până la performanţele economice sub aşteptări sunt problemele care au mânat sute de mii de brazilieni, argentinieni, columbieni, mexicani, peruani şi chiliani să iasă pe străzi.

Prevederile care s-au adeverit în 2013

Anual, „Foreign Policy” realizează acest top. În majoritatea cazurilor, prevederile făcute de analiştii publicaţiei în acest clasament se adeveresc. Spre exemplu, în ediţia din 2012 a topului, specialiştii vorbeau despre ascensiunea imprimantelor 3D în următorul an. Într-adevăr, ştirile despre această inovaţie tehnologică au curs în 2013. 

O altă previziune anunţa „îmbogăţirea eschimoşilor”. Presa internaţională a titrat apoi, pe parcursul anului, despre cum inuiţii au căpătat dreptul de a primi dividende de pe urma resurselor de hidrocarburi de sub gheţurile pe care trăiesc. 

Un alt punct din top viza încheierea erei „call-centerului” din India. În 2013 s-a putut observa o tendinţă accentuată de relocare a acestor unităţi din India înspre Europa de Est, costurile fiind mai mici în această regiune. 

CITEŞTE MAI MULT

Rusia reia prezenţa militară permanentă în partea de est a Arcticii

Ministerul rus al Apărării a reluat prezenţa militară permanentă în Arctica, organizând patrularea zonei cu nave de luptă ale Flotei Nordice în frunte cu crucişătorul Petru cel Mare, relatează RIA Novosti şi „Vocea Rusiei“.

Japonia rămâne fără energie nucleară

Înainte de dezastrul de la Fukushima, Japonia era al treilea producător mondial de energie nucleară. Acum, ultimul reactor activ se va închide săptămâna viitoare.

O fetiţă de doi ani din Mississippi, primul copil vindecat de HIV

Potrivit CNN, cercetătorii pun vindecarea sa pe seama faptului că au intervenit din timp – în acest caz, în primele 30 de ore de la naştere – şi i –au administrat trei tipuri de medicamente antivirale.

Situaţia Irakului este mai sumbră acum decât era în 2006, spune fostul şef al CIA

Victoriile obţinute cu greu în timpul războiului sunt în pericol de a se transforma în eşecuri, atrage atenţia David Petraeus, fostul şef al Pentagonului, într-un articol de opinie publicat în „Foreign Policy”.

Agenţia pentru Energie din SUA: energia verde va depăşi energia nucleară şi gazele până în 2016

Energia regenerabilă va depăşi în următorii trei ani energia nucleară şi cea bazată pe resursele de gaze, spun specialiştii Agenţiei pentru Informaţii din Energie a Statelor Unite ale Americii. Sectorul „verde” va creşte cu 40% în următorii cinci ani, se arată într-un raport publicat săptămâna aceasta de Agenţie.

FOTO VIDEO Brazilia: poliţiştii au folosit gaze lacrimogene şi gloanţe de cauciuc pentru a-i înlătura pe „indignaţi”

Forţele de ordine au folosit gaze lacrimogene şi gloanţe de cauciuc pentru a încerca să-i împrăştie pe cei peste 30.000 de brazilieni care s-au strâns pentru a treia noapte consecutiv, de data aceasta în oraşul Fortaleza. Manifestaţiile au continuat deşi guvernanţii au renunţat la măsurile împotriva cărora au fost organizate protestele.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite