Eutanasiere sau sterilizare pentru hipopotamii baronului drogurilor Pablo Escobar? Animalele pun în pericol localnicii şi perturbă ecosistemul VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
hipopotami pablo escobar

Militanţi pentru conservarea mediului îngrijoraţi de obiceiurile de împerechere ale unui grup de hipopotami din Columbia care odinioară aparţineau baronului drogurilor Pablo Escobar au recomandat sacrificarea acestora. Alţi experţi propun sterilizarea animalelor care s-au înmulţit exploziv şi  pun în pericol localnicii şi perturbă ecosistemul.

"Rezultatele noastre arată nevoia urgentă ca autorităţile columbiene să ia decizii importante de management pentru a limita populaţia şi răspândirea hipopotamilor", au scris cercetătorii luna aceasta în jurnalul de specialitate Biological Conservation.

Eutanasierea animalelor este singura modalitate de a ţine sub control această problemă, au adăugat ei, avertizând că hipopotamii distrug câmpurile, îi pun în pericol pe localnici şi perturbă ecosistemul.

Hacienda Napoles a căzut în paragină după ce Escobar a fost ucis de forţele de securitate în 1993.

Hipopotamii s-au răspândit apoi în pădurile din jur şi s-au reprodus. Atacurile izolate asupra rezidenţilor locali au determinat castrarea sau sterilizarea animalelor pentru a controla numărul în creştere al acestora.

Biologul David Echeverry de la agenţia de mediu Cornare a declarat pentru CNN că, deşi eutanasierea hipopotamilor a fost întotdeauna considerată o opţiune, a fost dificil de luat în calcul aplicarea ei, nu în ultimul rând deoarece animalele au devenit o atracţie turistică. 

Hipopotamii au părăsit zona în care se aflau şi au ajuns la peste 160 de kilometri de Medellin, în provincia Antioquia, împrăştiindu-se în jurul bazinului râului Magdalena, unde au continuat să se înmulţească. De-a lungul anilor, oamenii de ştiinţă au încercat să calculeze câţi hipopotami trăiesc pe căile navigabile din Columbia, estimările fiind cuprinse între 80 şi 120 de animale. "Este cea mai mare populaţie de hipopotami din afara Africii", a declarat pentru BBC medicul veterinar Carlos Valderrama, care estimează că numărul va creşte.

Potrivit acestuia, numărul hipopotamilor va ajunge la peste 1.400 de exemplare până în 2034 dacă nu se vor lua măsuri. Într-un studiu la care au participat Carlos Valderrama şi colegii lui, un scenariu vizează ca anual să fie eutanasiaţi sau castraţi 30 de hipopotami, astfel încât să le fie redus numărul.

Biologul Nataly Castelblanco a explicat şi care sunt factorii care duc la creşterea atât de rapidă a numărului de hipopotami: în America de Sud nu au prădători, astfel că se pot înmulţi mai uşor, iar clima este mult mai bună decât în Africa.

După ce mass-media columbiană a raportat studiul, biologul Nataly Castelblanco a început să primească ameninţări cu moartea. "Unii oameni din Columbia se pot enerva foarte tare când vorbesc despre hipopotami", a spus ea.

Unii experţi se opun însă ideii de sacrificare a hipopotamilor. Enrique Ordoñez, biolog la Universitatea Naţională din Columbia, a declarat că hipopotamii din Columbia dau o şansă speciei la nivel global, considerată vulnerabilă de către mai multe ONG-uri.

Un program de sterilizare ar fi o modalitate mai bună de a ţine sub control numărul hipopotamilor, a declarat el pentru CNN.

Dar astfel de proceduri sunt departe de a fi simple sau ieftine. Carlos Valderrama a explicat cât de dificilă este o astfel de operaţiune, povestind experienţa pe care a avut-o în 2009 când a încercat sterilizarea unui hipopotam

"Vorbim despre un animal care poate cântări cinci tone şi poate fi foarte agresiv. Chiar dacă l-am sedat, aproape că a răsturnat macaraua pe care o foloseam. Era ca şi cum ai fi cu un dinozaur într-un scenă din Jurassic Park", a spus Valderrama. 

Veterinarul a spus că acest experiment a demonstrat că sterilizarea nu este o opţiune facilă - mai ales având în vedere factura de 50.000 de dolari (36.000 de lire sterline). Statisticile oficiale guvernamentale arată că doar patru animale au fost sterilizate între 2011 şi 2019.

"Mulţi dintre aceşti hipopotami trăiesc în sălbăticie. Pur şi simplu este greu de ajuns la ei. Între timp, se vor reproduce în continuare", a spus Valderrama.

Cu toate acestea, a existat o revoltă puternică în rândul opiniei publice atunci când, în 2009, soldaţi din armata columbiană au împuşcat un hipopotam considerat o ameninţare pentru comunităţile locale. A fost punctul în care, s-au luat măsuri legale pentru protejarea hipopotamilor, ceea ce a reprezentat un  obstacol în calea oricărui demers de eliminare a lor.

 În timpul vieţii, Pablo Escobar şi-a folosit banii obţinuţi din traficul de droguri pentru a-şi procură o mini-grădină zoologică pentru domeniul său Hacienda Napoles. După moarte, unele din achiziţiile exotice ale lui Escobar au ajuns să terorizeze localitatea apropiată Dorada.

Printre animalele cumpărate de Escobar s-au numărat şi câţiva hipopotami, care au fost păstraţi pe fosta moşie a regelui cocainei după transformarea acesteia într-un parc de distracţii.

Însă o parte dintre hipopotami au scăpat de pe fostul domeniu al lui Escobar şi au fost aproape să provoace victime în localitatea Dorada, acolo unde câţiva copii au dat nas în nas cu unul din animalele-gigant pe stradă. 

„Se jucau pe stradă seara atunci când hipopotamul a ieşit din râul care trece prin Dorada”, povesteşte una din mamele acestora, Rosalba Casallas. „Era masiv, un monstru. I-ar fi omorât pe oricare dintre copii instant; sunt incredibil de agresive şi atât de mari. Nimeni nu ar avea vreo şansă în faţa lor.”

Escobar a cumpărat patru hipopotami în anii '80 pentru grădina zoologică personală. După moartea acestuia, animalele au fost în mare ignorate de autorităţi, iar turma acestora a ajuns după estimările localnicilor să numere 60 de exemplare – ceea ce ar reprezenta cea mai mare populaţie de hipopotami din afara continentul african.

„Ei se apropie (de zonele locuite) dimineaţa devreme sau noaptea târziu, când sunt mai greu de văzut (...) La parcul de distracţii, poţi vedea cam 30 în jurul lacurilor, însă o parte scapă întruna. Oficialii parcului îţi vor spune că nu scapă, dar se întâmplă; sunt breşe în garduri destul de mari cât să treacă prin ele” povesteşte un alt localnic, Leonal Vargas.

Domeniul Hacienda Naples a reprezentat o încununare a extravaganţei lui Escobar, care la apogeul afacerilor sale ilicite obţinea profituri de miliarde de dolari din trafic de narcotice. Pe lângă aeroportul privat, circuiul de curse sau parcul tematic despre dinozauri, colecţia zoologică reprezenta una dintre mândriile regelui cocainei – găzduind de-a lungul anilor şi elefanţi, tigri, girafe, maimuţe sau zebre, bineînţeles procurate ilegal.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite