Europol: Atacul cibernetic internaţional este „de un nivel fără precedent“

Europol:
Atacul cibernetic internaţional este „de un nivel
fără precedent“

FOTO AFP

Atacul informatic masiv ca vizează 100 de ţări şi zeci de întreprinderi şi organizaţii este „de un nivel fără precedent“, a apreciat sâmbătă biroul european pentru poliţie Europol, relatează AFP.

Ştiri pe aceeaşi temă

„Atacul recent este de un nivel fără precedent şi va necesita o anchetă internaţională complexă în vederea identificării vinovaţilor“, a anunţat Europol într-un comunicat.

Centrul european împotriva infracţionalităţii cibernetice (EC3) din cadrul Europol „colaborează cu unităţile de luptă împotriva infracţionalităţii cibernetice din ţările afectate şi partenerii industriali majori în vederea atenuării ameninţării şi asistării victimelor“, a adăugat organizaţia.

Un val de atacuri cibernetice simultane afecta 100 ţări sâmbătă, vizând zeci de întreprinderi şi organizaţii din întreaga lume, inclusiv spitale britanice şi constructorul francez Renault.

Acest atac informatic a fost catalogat drept „internaţional“ de către premierul britanic Theresa May.

Autorităţile americane şi britanice i-au sfătuit pe privaţi, întreprinderile şi organizaţiile afectate să nu plătească hackerilor sumele cerute pentru deblocarea computerelor infectate.

Atacul ar avea o „amploare mondială“ şi ar afecta organizaţii în Australia, Belgia, Franţa, Germania, Italia şi Mexic, au anunţat analişti de la compania în domeniul securităţii informatice Forcepoint Security Labs.

Unitatea operaţională comună de acţiune împotriva infracţionalităţii informatice (JCAT) a Europol, un grup internaţional de anchetatori specializaţi în securitate cibernetică, „este special concepută să ofere ajutor în asemenea anchete şi va juca un rol important în susţinerea anchetei“, a preciziat Europol.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările