Europa şi Asia – configurarea comună a globalizării

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dr. Frank-Walter Steinmeier, ministrul afacerilor externe al Republicii Federale Germania Când ne gândim astăzi la Asia, noi, europenii, ne referim la schimbări rapide şi la rate de

Dr. Frank-Walter Steinmeier,
ministrul afacerilor externe
al Republicii Federale Germania

Când ne gândim astăzi la Asia, noi, europenii, ne referim la schimbări rapide şi la rate de creştere vertiginioasă. Simţim că viaţa noastră în Europa şi în Germania este din ce în mai tare codeterminată de evoluţiile din Asia. Acest lucru este valabil atât pentru climă şi mediu, pentru resursele de energie şi materii prime disponibile, cât şi pentru piaţa forţei de muncă, educaţie şi cercetare. Asia este motorul globalizării. Dar Asia nu este singura curea de transmisie a globalizării. Şi noi în Europa facem parte din această evoluţie. Din acest motiv, noi trebuie să configurăm, acum, globalizarea împreună cu Asia. De aceea mă bucur în mod deosebit că voi avea ocazia să salut - împreună cu India, Pakistan, Bulgaria, Mongolia şi secretariatul ASEAN - şi România în calitate de nou membru al Cooperării ASEM, cu prilejul celei de-a opta reuniuni Asia Europe Meeting (ASEM) organizate la nivelul miniştrilor de externe de către preşedinţia germană a Consiliului UE.

În ultimii doi ani, ASEM şi-a dublat aproape numărul membrilor, de la 26 la 45 de membri, şi, în plus, a adâncit colaborarea în domeniul "noilor teme" precum energia şi schimbările climatice, munca şi ocuparea, educaţia şi cercetarea. Reuniunea aceasta este o binevenită ocazie de a sublinia că ASEM reprezintă un proces dinamic şi orientat spre viitor. În cadrul său, politica poate reacţiona în mod flexibil şi pragmatic la situaţiile şi evenimentele actuale. Chiar şi numai gama temelor care vor fi abordate la Hamburg ne arată în ce măsură evoluţiile actuale în plan internaţional şi global ne obligă chiar de astăzi la această colaborare. De la reuniunea ASEM aştept să se dea un nou semnal privind răspunderea noastră comună. La Hamburg dorim, înainte de toate, să atragem şi să integrăm noii parteneri ai ASEM într-o colaborare menită să susţină acest proces unic.

Conferinţa ASEM de la Hamburg reprezintă unul dintre cele mai importante evenimente din timpul preşedinţiei germane a UE, ceea ce subliniază semnificaţia aparte pe care Uniunea Europeană o acordă cooperării cu Asia. Participarea - pentru prima oară - a înaltului reprezentant al Uniunii Europene pentru Politică externă şi de securitate comună, Javier Solana, la o reuniune ASEM reliefează şi creşterea dimensiunii ASEM în cadrul politicii de securitate.

Una dintre cele mai importante sarcini ale noastre este aceea de a configura evoluţiile politice, economice şi sociale în Europa şi Asia în avantajul reciproc. Aici trebuie menţionată, de exemplu, asigurarea condiţiilor-cadru pentru o concurenţă loială şi pentru o acţiune economică susţinută. Cu puţin timp în urmă, la începutul lunii mai, comisarul UE pentru comerţ Mandelson şi miniştrii economiei din ASEAN au convenit la Brunei lansarea negocierilor privind încheierea unui acord de liber schimb. Vor urma negocieri cu Coreea de Sud şi India. În acest context, vor fi abordate în mod expres şi aspecte ale politicii sociale.

Un lucru se adevereşte din ce în ce mai mult: politica externă se transformă treptat într-o politică internă mondială. ASEM constituie acel for care ne înlesneşte să analizăm spaţiul de manevră posibil pentru dezvoltarea comună a unor reguli ale sistemului internaţional.

Obiectivul este acţiunea responsabilă a Europei şi a Asiei. Dorim să atragem Asia ca partener într-o politică menită să asigure pace, echitate şi economie susţinută. În acest fel, Europa şi Asia pot garanta viitorul împreună.

Reuniune UE-Asia, la Hamburg

La Hamburg debutează, astăzi, cea de-a opta reuniune a miniştrilor de externe ai ASEM, organizaţie ce reuneşte statele din Uniunea Europeană şi din Asia. Bazele acestui for de dialog au fost puse în 1996, la Bangkok. ASEM reuneşte 45 de parteneri: 27 de state membre UE şi 16 ţări de pe continentul asiatic. România participă pentru prima dată în calitate de membru. Şefii diplomaţiilor acestei organizaţii se reunesc o dată la doi ani. Ultimul summit a avut loc la Helsinki, în septembrie 2006, următorul va fi organizat la Beijing, în octombrie 2008. "Adevărul" vă prezintă în exclusivitate mesajul pe care ministrul german de externe, Frank-Walter Steinmeier, îl va adresa în cadrul acestei reuniuni.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite