Estonia cere ajutorul UE în conflictul cu Moscova

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Conflictul ruso-eston, pornit de la relocarea "Soldatului Liberator" - o statuie din perioada sovietică - a escaladat în ultimele zile. Estonia şi-a închis consulatul din Moscova, asediat

Conflictul ruso-eston, pornit de la relocarea "Soldatului Liberator" - o statuie din perioada sovietică - a escaladat în ultimele zile. Estonia şi-a închis consulatul din Moscova, asediat non-stop, începând din 24 aprilie, de circa 500 de persoane, membri ai unor organizaţii pro-Kremlin. Ministrul eston de externe, Urmas Paet, a cerut Bruxelles-ului "să acţioneze hotărât" şi a sugerat suspendarea tuturor discuţiilor UE-Rusia şi amânarea summitului, programat pentru 18 mai, la Samara (Rusia). Ieri, la Moscova, protestatarii au pătruns cu forţa într-o clădire unde se afla ambasadorul eston Marina Kaljurand. Potrivit diplomaţilor estoni, citaţi de Itar-Tass, "ambasada funcţionează normal, dar diplomaţii nu pot ieşi din clădire". Consulatul a fost vandalizat în repetate rânduri, fără ca poliţia moscovită să ia măsuri. Statuia Soldatului de Bronz, mutată săptămâna trecută din centrul Tallinnului într-un cimitir de război, a fost ridicată în 1947 şi comemorează eliberarea Estoniei de către Rusia de sub ocupaţia nazistă. Pentru ruşi, monumentul este sacru, ca tot ceea ce înseamnă al Doilea Război Mondial, în care au murit circa 23.000 de ruşi. El simbolizează ocupaţia sovietică, în care zeci de mii de estoni au fost deportaţi şi omorâţi. Paet i-a acuzat pe diplomaţii ruşi că au ajutat la organizarea protestelor din Tallinn, soldate cu 1.100 de arestări şi un mort şi a afirmat că moscoviţii care ţin consulatul sub asediu sunt plătiţi de Kremlin.

Disputa a dus la anularea întâlnirii din 8 mai, între premierul eston, Andrus Asnip, şi fostul cancelar german Gerhard Schroeder, care lucrează acum pentru Gazprom şi a criticat mutarea statuii.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite