Este sau nu nevoie de a treia doză de vaccin anti-COVID-19? Israelul o oferă persoanelor cu imunodeficienţe

0
Publicat:
Ultima actualizare:
israel vaccinare

Părerile în rândul autorităţior sanitare sunt împărţite în ceea ce priveşte adinistrarea unei a trei doze de vaccin anti-Covid. Persoanele care sunt complet vaccinate nu au nevoie de o a treia doză de vaccin împotriva Covid-19, spun oficiali americani din domeniul sănătăţii şi al medicamentelor. Pe de altă parte, israelienii care suferă de disfuncţii ale sistemului imunitar vor fi eligibili de acum înainte pentru a primi o a treia doză.

„Suntem pregătiţi pentru dozele de rapel dacă şi când ştiinţa demonstrează că sunt necesare”, au transmis într-o declaraţie comună Agenţia Federală Americană a Medicamentului (FDA)  şi Centrul pentru Controlul Bolilor din Statele Unite (CDC). Acestea au subliniat că cei care sunt vaccinaţi sunt protejaţi şi de noile variante, inclusiv varianta Delta care pare s fie dominantă în curând. Dar, i-au îndemnat pe americanii care nu au fost încă vaccinaţi să se imunizeze. „Oamenii care nu sunt vaccinaţi rămân în pericol. Practic, toate spitalizările şi decesele Covid-19 sunt printre cei care nu sunt vaccinaţi”, se menţionează în comunicatul citat de NBC News.

Israelul începe administrarea celei de-a treia doză de vaccin Pfizer

Pe de altă parte, Israelul a anunţat duminică că va începe să ofere o a treia doză de vaccin Pfizer pentru adulţii cu sistem imunitar slăbit, dar încă nu ştie dacă administrarea rapelului va fi în viitor la dispoziţia publicului larg. În plus, autorităţile israeliene au decis introducerea unui nou tip de ser, după folosirea exclusivă a celui mai sus menţionat. Ministrul Sănătăţii, Nitzan Horowitz, a declarat recent că, imediat după sosirea noilor doze, adulţii cu sistemul imunitar slăbit, care au primit schema completă de vaccinare Pfizer, vor fi imunizaţi şi cu cea de-a treia doză, luând în calcul aşteptarea unei distribuţii mai largi de vaccinuri, astfel încât, restul populaţiei să fie imunizată din nou, potrivit Reuters.

 În acelaşi timp, guvernul israelian a decis să administreze adulţilor şi vaccinul Moderna, chiar dacă până acum, 60% din populaţie a fost vaccinată exclusiv cu Pfizer. Într-o intervenţie la postul de radio Kan, Horowitz a spus că stocurile de vaccin Moderna sunt disponibile pentru persoanele care au primit deja două doze. Prim-ministrul Naftali Bennett a informat duminică, în şedinţa de cabinet, că a convenit cu directorul executiv al companiei Pfizer, Albert Bourla, ca următorul transport de vaccinuri să fie devansat, urmând să sosească pe 1 august. Numărul cazurilor noi de infectare cu coronavirus a crescut din nou în ultimul timp în Israel. Majoritatea acestor cazuri sunt cauzate de varianta Delta. 

Până în prezent, din totalul de 9,3 milioane de locuitori, Israelul a vaccinat aproape 5,7 milioane cu prima doză (61%) şi 5,2 milioane cu ambele doze (56%). Companiile Pfizer/BioNTech au explicat că există un risc crescut de infecţie după şase luni, motiv pentru care au solicitat permisiunea pentru administrarea celei de-a treia doze. Reprezentanţii celor două companii au declarat că vor solicita autorităţilor de reglementare americane şi europene în câteva săptămâni să autorizeze cea de-a treia doză de rapel.

Cu privire la poziţia Organizaţiei Mondială a Sănătăţii, cât şi Agenţia Europeană a Medicamentului, acesteau au afirmat că protocolul cu două doze este suficient. Virusul a ucis peste 4 milioane de oameni din întreaga lume într-un an şi jumătate de când a fost declarată pandemie. SUA ocupă primul loc cu cel mai mare număr de decese raportate, cu peste 600.000, urmate de Brazilia şi India. 

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite