„Este un moment istoric pentru Republica Moldova!“ Interviu cu jurnalista Elena Robu, ER News

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
Elena Robu

Rezultatele alegerile parlamentare din Republica Moldova au produs o mare bucurie în rândul românilor din toată lumea. Partidul preşedintei Maia Sandu are majoritatea în Parlament. O victorie impresionantă, la care a contribuit foarte mult şi Diaspora.

Să fie acesta punctul de cotitură atât de mult aşteptat, în care se vor rupe legăturile roşii cu Răsăritul? Go West fără să mai privească în urmă către Moscova? Este atât e simplu? Ce urmează după alegeri şi la ce să ne aşteptăm? Care va fi relaţia cu România de astăzi înainte?

Vorbim despre acest subiect cu Elena Robu, jurnalistă din Basarabia stabilită în Franţa, fondatoarea portalului de ştiri ER News, dedicat actualităţii din Republica Moldova.

Ce urmează pentru Republica Moldova? Cum crezi că va gestiona Maia Sandu această victorie, care îi conferă practic toată puterea în stat?

Elena Robu: Pentru R. Moldova urmează ceea ce s-a dorit de zeci de ani, construirea unei democraţii veritabile şi a unui nivel de trai just pentru cetăţeni, ceea ce actualmente înseamnă un curs de dezvoltare proeuropean. Priorităţile preşedintei Maia Sandu au fost clar formulate şi sunt deja vizibile. Noua putere îşi doreşte valorificarea potenţialului cetăţenilor republicii, atât a celor din ţară cât şi din diaspora. Declaraţii în acest sens au fost făcute deja de către liderul PAS. Beneficiind de toată puterea în stat, este un moment istoric pentru a demonstra că promisiunile electorale pot fi realizate şi că există voinţă politică pentru a realiza reforme din temelii.

Nu există niciun fel de scuze pentru nerealizarea schimbării atât de dorite şi necesare pentru viitorul acestei palme de pământ.

Ne putem aştepta la gesturi curajoase faţă de Moscova, cum ar fi denunţarea Acordului Snegur - Elţin din 1992 şi reluarea demersurilor pentru înlăturarea armatei ruseşti din Transnistria?

E.R: Având în vedere circumstanţele actuale, acest demers nu este o prioritate pentru actuala putere. Cunoscând "epopeea" demersurilor cu privire la retragerea armatei ruseşti de pe teritoriul R. Moldova", o solicitare în plus în acest sens ar fi un debut ineficient pentru noua putere de la Chişinău. PAS va căuta in continuare să îşi consolideze poziţiile prin acţiuni concrete, iar chestiunea transnistreană ar  frâna acest elan, fiindcă acest conflict îngheţat nu poate fi soluţionat doar de Chişinău. E nevoie de o implicare fermă a marilor  puteri Rusia, UE, SUA, dar şi o prezenţa mult mai activă a României. 

Subiectul referitor la regiunea transnistreană trebuie reluat după ce PAS va reuşi realizarea reformelor, inclusiv cele din justiţie.

Partidele explicit unioniste, PUN şi DA, au luat scoruri nesemnificative. Sunt aceste alegeri un moment al schimbării de paradigmă, s-a terminat o eră romantică a politicii care spera o revenire rapidă a Basarabiei la România?

E.R: Realist vorbind, Unirea nu se poate produce până când în R. Moldova nu va exista un minim nivel de trai asigurat cetăţenilor. Dacă ar fi să extrapolăm piramida lui Maslow la acest subiect, am înţelege că reîntregirea neamului sau nevoia de apartenenţa la neamul românesc s-ar produce doar după ce nevoile fiziologice şi  cele de siguranţă şi securitate personală ar fi asigurate. Ar părea o comparaţie exagerată, dar asta ne permite să explicăm într-un mod extrem de fidel situaţia de dincolo de Prut.

Care va fi relaţia cu România? Va continua RM traiectoria europeană « suveranistă », ca partener privilegiat al României, sau va merge pe un drum pragmatic al Unirii, pas cu pas, odată cu o conectare solidă la Vest, care să aducă bunăstare şi stabilitate în ţară?

E.R: Vizita lui Klaus Iohannis din 2020 la Chişinău este un exemplu destul de grăitor in acest sens. Chişinăul pur şi simplu nu poate exista fără Bucureşti, nu are sens fără Bucureşti. Cum am spus mai sus, o viziune pragmatică, o dezvoltare economică, pas cu pas, ne poate apropia foarte mult de idealul nostru: reîntregirea neamului românesc.

Acest termen "pas cu pas" pe care îl utilizaţi este unul foarte adaptat la situaţia actuală din R. Moldova, fiindcă anume făcând "paşi" siguri pentru ca cetăţenii să aibă o  viaţă normală ne apropiem de ReUnirea cu România.

AUR nu a reuşit să îşi exporte succesul din România, deşi este creat în jurul mesajului lui George Simion, care este cunoscut în Republia Moldova şi a avut un scor bun la europarlamentare, când a candidat independent. Nici la alegerile din România AUR nu a avut un scor bun printre cetăţenii români din RM. De ce s-a distanţat publicul de ei?

E.R: AUR şi-a propus să reunească forţele unioniste din R. Moldova, pentru a avea un impact mai mare la alegeri.

Dar dacă e să fiu tranşantă, aceşti aşa-zişi lideri unionişti reuniţi sub umbrela AUR nu au făcut decât să discrediteze, de-a lungul anilor, cauza unirii prin lipsa unei viziuni clare, dar şi a competenţelor politice şi uneori intelectuale.


FOTO Facebook/Olga Capatina

Moldoveni

Diaspora din Vest, majoritar tânără, s-a mobilizat iarăşi impresionant, la fel ca la alegerile prezidenţiale, cea din Est foarte puţin. Este un semn că viitorul RM este categoric in Europa? Este acesta un motiv important şi durabil de optimism?

E.R: Este adevărat că nu putem trece cu vederea mobilizarea fără precedent din diaspora atât la alegerile prezidenţiale cât şi la cele parlamentare. Referitor la diaspora din Est, să ştiţi că deja şi moldovenii care munceau în Rusia migrează în Europa, fiindcă nu îşi mai găsesc de lucru acolo, dar şi din cauza devalorizării rublei ruseşti.

Despre diaspora din Vest putem spune că are alt profil, este vorba despre familii tinere care s-au stabilit în ţările UE şi care conştientizează importanţa implicării lor pentru viitorul R. Moldova. Indiscutabil, aşa cum au participat la susţinerea financiară a R. Moldova, de-a lungul deceniilor, moldovenii din diaspora sunt în continuare pilonul de bază în dezvoltarea R. Moldova.

Din păcate, doar cu oamenii care au rămas acasă, actuală putere nu va reuşi să facă schimbarea.

Pentru final, un gând vesel care circulă pe reţelele sociale : Maia Sandu ar putea fi următorul preşedinte al României, după terminarea mandatului lui Klaus Iohannis. Este plauzibil un nou moment Cuza? Pot următorii ani să aducă o apropiere atât de mare între cele două state româneşti?

E.R: Să fim realişti, Maia Sandu nu e Jeanne d'Arc şi nici nu va fi. Cauza Maiei Sandu este să asigure reformarea sistemului judecătoresc, curăţarea clasei politice de corupţi, tragerea la răspundere a celor care au furat "miliardul"  şi acesta este aportul ei indiscutabil în realizarea dezideratului unirii. 

Însă, după părerea mea, altă generaţie de politicieni îşi va asuma şi realiza acest ideal măreţ de reunificare a neamului românesc.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite