Escaladare gravă a conflictului: iranienii anunţă arestarea unui grup de 17 spioni CIA, Trump vorbeşte de „fake news“

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
Teheran Times prezintă fotografiile unora dintre presupuşii spioni CIA
Teheran Times prezintă fotografiile unora dintre presupuşii spioni CIA

Situaţia se anunţă atât de gravă şi complicată încât am ales să vă prezint, fără comentarii, poziţiile celor două părţi implicate.

Pentru început, iată o relatare iraniană apărută în urmă cu câteva ore în Teheran Times care rezumă, asemeni unui buletin informativ, declaraţiile principalilor actori din zona guvernamentală şi agenţiilor de informaţii de la Teheran. Principala ştire, reluată acum de presa din întreaga lume, vorbeşte despre faptul că iranienii ar fi reuşit să identifice, să neutralizeze activitatea unui grup local de 17 spioni CIA, acum arestaţi (unii şi condamnaţi la moarte) care, conform anunţului făcut la televiziunea de stat iraniană de directorul general al departamentului de contra-spionaj din cadrul Ministerului iranian al Informaţiilor, erau angajaţi în sectoare vitale precum cel nuclear, infrastructuri, militar şi cibernetic, având acces la informaţii clasificate.

Unii dintre ei erau prinşi în capcană prin modul în care americanii exploatau cererile lor de viză şi erau încurajaţi să spioneze în schimbul primirii de vize... unii erau şantajaţi de CIA din cauza faptului că aveau nevoie să menţină sau să extindă durata vizelor... Cei identificaţi drept spioni activau în sectoare sensibile şi vitale... acolo de unde colectau informaţii clasificate.“

Sursa iraniană menţionează şi declaraţia lui Gholam Hossain Esmaili, purtătorul de cuvânt de la justiţie, care a spus că, foarte rapid, vor fi puse în aplicare condamnările la moarte pronunţate împotriva unora dintre membrii grupului, cei dovediţi de fapte de spionaj la un nivel care constituie „Răspândirea corupţiei pe Pâmânt“, terminologia uzuală pentru a descrie ofensele capitale împotriva Republicii Islamice Iran.

Foarte interesant este că sursa iraniană reproduce şi declaraţia lui Ali Shamkani, secretarul Consiliului suprem de securitate al Iranului, care a precizat că arestarea celor 17 a fost rezultatul cooperării între ţara sa şi un grup de state prietene, operaţiune care a dus la „scoaterea la lumină şi destrămarea unei reţele de ofiţeri CIA, precum şi la prinderea şi arestarea mai multora dintre spioni“.

Reacţia americană a venit, aşa cum se întâmplă de regulă, printr-un tweet de la cel mai înalt nivel:

Trump Twitter

Ştirea că Iranul a capturat spioni CIA este totalmente falsă. Nimic adevărat. Doar mai multe minciuni şi propagandă (ca cea privind doborârea unei drone americane) transmise de un regim religios care este în cădere liberă şi nu are nici un fel de idee despre ce poate face. Economia lor este moartă şi lucrurile vor deveni din ce în ce mai rele. Iranul este un eşec total!“ - spune Trump, dorind astfel să pună punct furtunii mediatice stârnite în acest moment. Mesajul său este imediat întărit de Secretarul de Stat Mike Pompeo, care, într-un interviu pentru Fox News, spune că „regimul iranian are o îndelungă tradiţie a minciunilor... este absolut firesc ca ayatollahul să mintă în faţa întregii lumi... Aş lua cu extrem de mare precauţie orice afirmaţie iraniană asupra unei acţiuni pe care ar fi întreprins-o“.

Deocamdată, nimic din partea CIA care, foarte profesionist de altfel, nu doreşte să se implice în acest stadiu, urmând mai vechi reguli de comportament în domeniu, nedorind să lase cumva să scape informaţii care ar putea pune în primejdie viaţa unor oameni în cazul în care va continua vânătoarea declanşată de iranieni. Precauţie foarte utilă deoarece oficialii iranieni au prezentat deja ziariştilor un filmuleţ cu aşa-zise dovezi irefutabile printre care, fapt foarte îngrijorător, cărţi de vizită ale unui număr de diplomaţi americani aflaţi în misiune în Turcia, Austria, Zimbabwe şi în alte zone, acolo unde, acuză iranienii, se ocupau cu recrutarea de spioni printre iranienii care solicitau viză de intrare în SUA. Au fost difuzate şi imagini ale ofiţerilor CIA luate, s-a spus, de pe telefoanele suspecţilor.

Tasnim News
Tasnim News

Lucrurile sunt foarte serioase şi situaţia poate derapa foarte rapid.

Pe de o parte, dacă este vorba despre o operaţiune montată de cei de la CIA, apare întrebarea dacă americanii pot lăsa să cadă o întreagă reţea locală penetrată după dovezile aduse acum de iranieni, de luni şi luni de zile şi înregistrată printr-o operaţiune profesionistă de intercepţie. Iar iranienii au promis că, în foarte scurt timp, vor da publicităţii toate probele pe care le deţin. Asta înseamnă, aşa cum se vede din filmuleţul ataşat prezentării de la Teheran, operativi CIA surprinşi în plină acţiune de recrutare de agenţi locali. Este grav, spuneam, deoarece cei arestaţi acum sunt exclusiv cetăţeni iranieni, dar dezvăluirea de acum preluată pe plan mondial a identităţii reale a unor agenţi CIA sau a unor intermediari folosiţi de Agenţie pentru recrutări reprezintă o vulnerabilitate majoră de sistem.

Pe de altă parte, este oare posibil să asistăm la o operaţiune majoră iraniană de dezinformare, purtată în dulcele stil clasic, chiar după manual, implicând un montaj cu personaje reale dar puse într-o asamblare în care din evenimente anodine să reiasă o cu totul altă realitate? Este absolut posibil şi trebuie să ştim dacă este şi adevărat. În primul rând o vor spune analizele făcute de diverse agenţii militare de spionaj, cel care sunt acum dotate cu cei mai buni analişti. Ei vor trebui să dea un verdict privind acurateţea bandei sonore a fiecărei înregistrări dar să spună şi dacă nu este cumva vorba, cel puţin în câteva dintre cazuri, despre deep fake videos refilmate apoi pe un monitor special pentru a da impresia de autenticitate. Tehnic, se mai adaugă o chestiune neobişnuită: discuţiile privind posibila recrutare au fost purtate în spaţii deschise, fără ca presupusul agent CIA să aibă mini-instalaţii mobile de bruiere, obligatorii când se evoluează în medii potenţial ostile. Sau discută liber fără să identifice (sau fără să ia în considerare) posibilitatea de a fi înregistrat de instalaţii miniaturale încastrate în ochelari sau, absolut stupid, că este chiar înregistrat pe un telefon mobil dotat cu o intalaţie profesionistă de recepţie.

Misterul se adânceşte din cauză că mai apare o întrebare, poate cea mai ciudată dintre toate: Ministerul iranian al Securităţii anunţase pe 17 iunie arestarea unui grup de spioni care lucrau pentru americani şi, din acel moment până acum, ştirea a fost „îngropată“ ca fake news de proastă calitate. De ce bomba explodează acum şi din ce scenariu superior face parte decizia de a scoate totul pe canalele cele mai publice posibil?

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite