Eroul de la Christchurch. Cum a reuşit un musulman să-şi apere familia şi comunitatea în timpul atacului din Noua Zeelandă, înfruntându-l pe atacator

Eroul de la Christchurch. Cum a reuşit un musulman să-şi apere familia şi comunitatea în timpul atacului din Noua Zeelandă, înfruntându-l pe atacator

Abdul Aziz, eroul de la Christchurch. Foto Captură YouTube

Abdul Aziz, un bărbat musulman în vârstă de 48 de ani, este văzut drept un erou de comunitatea din Christchurch după ce l-a înfruntat pe atacatorul care a reuşit vineri să ucidă 49 de oameni în atacul asupra a două moschei.

Când Brenton Harrison Tarrant, atacatorul australian în vârstă de 28 de ani, înainta spre moschee, Abdul Azis nu s-a ascuns, relatează Associated Press. Bărbatul a apucat primul lucru pe care a putut pune mâna, un aparat pentru plata cu cardul bancar, şi a ieşit din clădire urlând: „Vino aici!“.
 
Comunitatea îl vede acum pe Aziz ca pe un adevărat erou, pentru că a reuşit să prevină moartea mai multor oameni la moscheea Linwood, vineri, după ce l-a confruntat pe Tarrant şi l-a alergat, făcându-l să fugă cu maşina în cele din urmă.
 
Abdul Aziz spune însă că oricine ar fi putut face acelaşi lucru. Cei patru fii ai săi erau în moschee când el îl confrunta pe atacator.
 
Din ce se ştie până acum, Brenton Tarrant ar fi ucis 41 de oameni la moscheea Al Noor, înainte de a conduce circa cinci kilometri prin oraş, până la moscheea Linwood, unde a ucis alţi opt oameni. Un rănit a murit ulterior la spital.
 
Latef Alabi, imam la moscheea Linwood, a spus că numărul victimelor ar fi fost mult mai mare în atacul asupra acestui lăcaş de cult dacă n-ar fi fost Aziz.
 
Imamul a povestit că a auzit un om vorbind în afara clădirii şi a oprit serviciul religios pe care îl efectua pentru a se uita pe fereastră: a văzut un bărbat îmbrăcat în echipament negru de tip militar, cu o cască pe cap şi cu o armă în mână. A crezut iniţial că e un poliţist. Apoi a văzut două cadavre şi l-a auzit pe atacator strigând obscenităţi.
 
„Mi-am dat seama că el era atacatorul“, a spus imamul, care a povestit cum a strigat apoi la cei peste 80 de oameni din moschee să se arunce la podea. Credincioşii au ezitat. S-a auzit un foc de armă, geamul unei ferestre s-a făcut ţăndări şi cineva din interior a căzut secerat, iar oamenii au început să-şi dea seama de ceea ce se întâmplă.
 
„Şi apoi a venit fratele acesta (Abdul Aziz, n.r.), s-a dus după el (după atacator, n.r.) şi a reuşit să-l oprească şi aşa am fost salvaţi“, a povestit imamul despre atac şi intervenţia salvatoare. „Altfel, dacă ar fi reuşit să intre în moschee, probabil că toţi am fi fost morţi“, a subliniat Latef Alabi.
 
 
Aziz a declarat că, în timp ce a ieşit urlând din moschee, spera să-i distragă atenţia atacatorului care, la un moment dat, s-a întors fugind spre maşina cu care venise, pentru a lua o altă armă, moment în care Aziz a aruncat aparatul pentru plata cu cardul înspre el.
 
În acest timp, doi dintre fii lui Aziz în vârstă de 11 şi 5 ani, strigau la tatăl lor să revină în moschee.
 
Atacatorul s-a întors şi a deschis focul. Aziz a început să fugă, făcând slalom printre maşinile parcate pe o alee, lucru care l-a împiedicat pe Brenton Tarrant să aibă o ţintă clară. A găsit pe jos o armă abandonată de atacator, a îndreptat-o spre el, a apăsat pe trăgaci, dar nu mai avea gloanţe.
 
Tarrant s-a întors pentru a doua oară la maşină, probabil pentru a lua altă  armă: „S-a urcat în maşină şi eu am luat arma şi am aruncat-o în geamul maşinii ca pe-o săgeată şi i l-am spart“. Geamul s-a făcut praf. „De aia s-a speriat!“, a povestit Abdul Aziz.
 
Atacatorul îl înjura şi urla că-i va ucide pe toţi, dar a demarat, iar Aziz l-a urmărit pe stradă până la un semafor, când Tarrant a luat o curbă şi s-a îndepărtat în viteză. Imagini publicate online arată că forţele de ordine ar fi reuşit să-l forţeze pe atacator să iasă cu maşina de pe carosabil şi l-au scos din autovehicul în cele din urmă.
 
Originar din Kabul, Aziz a povesti că a plecat din Afganistan ca refugiat, când era copil, şi a trăit 25 de ani în Australia, după care s-a mutat în Noua Zeelandă în urmă cu câţiva ani.
 
„Am fost în multe ţări, iar asta (Noua Zeelandă, n.r.) este una dintre cele frumoase“, a spus Aziz, care credea, până vineri, că Noua Zeelandă este şi una dintre cele mai liniştite ţări.
 
Bărbatul a mărturisit că nu a simţit frică sau altceva în timp ce l-a confruntat pe Tarrant. Era ca şi cum funcţiona pe pilot automat. Aziz mai crede că Dumnezeu, că Allah, nu a considerat că-i venise timpul să moară.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: