Erdogan: Turcia poartă discuţii cu SUA pentru a cumpăra avioane de luptă F-16

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Avion F-16 aparţinând armatei Greciei în cadrul unui exerciţiu militar al NATO FOTO EPA-EFE
Avion F-16 aparţinând armatei Greciei în cadrul unui exerciţiu militar al NATO FOTO EPA-EFE

Turcia poartă discuţii cu SUA pentru a achiziţiona avioane de luptă F-16, a recunoscut preşedintele Recep Tayyip Erdogan.

Exclusă de SUA din programul F-35, în care a investit 1,4 milioane de dolari, Turcia vrea să fie recompensată cu avioane de luptă F-16.

Chestiunea cu privire la achiziţia de F-16 este „bineînţeles legată de problema F-35”, a admis preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan în faţa jurnaliştilor prezenţi pe un aeroport din Istanbul înainte de plecarea sa într-un turneu diplomatic în Africa.

„Am ridicat această chestiune în discuţiile noastre. Acordăm importanţă dialogului pentru a găsi o soluţie la această problemă”, a insistat şeful statului turc, citat de AFP.

Potrivit lui Erdogan, SUA au propus Turciei să-şi modernizeze forţele aeriene cu avioane F-16. Anterior, preşedintele turc a cerut cu tărie livrarea avioanelor F-35, fie rambursarea plăţilor efectuate de ţara sa.

„Am spus că vom lua toate măsurile necesare pentru a răspunde nevoilor de apărare ale ţării noastre”, a subliniat Erdogan.

Turcia a intenţionat să cumpere 100 de avioane militare multirol F-35, de generaţia a cincea, dar a fost exclusă din program după ce a achiziţionat sisteme de apărare antiaeriană ruseşti S-400.

Potrivit lui Erdogan, Turcia urmează să să primească în curând al doilea lot de S-400, ceea ce riscă să agraveze şi mai tare relaţiile sale cu SUA şi să crească ostilitatea faţă de ea în Congresul american, al cărui vot contează pentru vânzarea de echipamente militare în străinătate.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite