Erdogan îi răspunde lui Trump. Preşedintele turc cere lumii să nu se vândă pentru „un pumn de dolari“ în cazul Ierusalimului

Erdogan îi răspunde lui Trump. Preşedintele turc cere lumii să nu se vândă pentru „un pumn de dolari“ în cazul Ierusalimului

Oraşul Ierusalim este revendicat drept capitală atât de evrei, cât şi de palestinieni FOTO Arhivă

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a cerut joi comunităţii internaţionale să nu se vândă pentru „un pumn de dolari“ Statelor Unite, răspunzând astfel ameninţării preşedintelui american Donald Trump cu tăierea ajutorului financiar pentru ţările care nu vor sprijini Washingtonul la ONU în problema Ierusalimului. Pe de altă parte, premierul israelian Benjamin Netanyahu a calificat ONU o „casă a minciunilor“.

Ştiri pe aceeaşi temă

Înainte de un vot la ONU asupra unui proiect de rezoluţie ce exprimă „regretul adânc cu privire la decizia recentă cu privire la statutul Ierusalimului”, preşedintele Turciei a cerut comunităţii internaţionale să „nu se vândă pentru un pumn de dolari“ Statelor Unite, transmite agenţiile internaţionale de presă.

„Domnule Trump, nu puteţi cumpăra voinţa democratică a Turciei cu dolarii dumneavoastră. Şi fac apel către întreaga lume: niciodată să nu vă vindeţi voinţa pentru un pumn de dolari, în lupta voastră pentru democraţie“, a declarat Erdogan de la Ankara.

 „Sper ca Statele Unite să nu obţină rezultatul pe care îl aşteaptă de acolo (de la ONU, n. red.) şi că lumea le va da o lecţie foarte bună“, a adăugat şeful statului turc.

Intervenţia lui Erdogan are loc după ce Trump a ameninţat cu tăierea ajutorului financiar din partea Statelor Unite pentru orice ţară care nu-l va susţine în decizia sa cu privire la Ierusalim.

Adunarea Generală a ONU este chemată, după opoziţia prin veto a părţii americane în Consiliul de Securitate, să voteze joi asupra unui proiect de rezoluţie ce condamnă recunoaşterea unilaterală de către Statele Unite a Ierusalimului drept capitală a statului Israel.

În acest context, Netanyahu a calificat ONU o „casă a minciunilor“.

„Statul Israel respinge categoric acest vot chiar înainte de aprobarea rezoluţiei“, a afirmat premierul israelian.

El a spus că şi alte ţări îşi vor muta ambasada de la Tel Aviv la Ierusalim, aşa cum vrea Trump în cazul Statelor Unite.

Israelul a salutat decizia lui Trump, considerând-o „istorică“.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările