Erdogan promite că marţi va da detaliile complete ale circumstanţelor morţii jurnalistului Khashoggi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Preşedintele Turciei, Recept Erdogan
Preşedintele Turciei, Recept Erdogan

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a declarat că va prezenta povestea completă a morţii jurnalistului saudit Jamal Khashoggi într-un discurs pe care intenţionează să-l pronunţe marţi, informează AFP .

Comentariile cu privire la circumstanţele morţii lui Khashoggi vor fi făcute "în detaliu" în timpul unui discurs pe care Erdogan urmează să-l rostească în faţa membrilor formaţiunii sale politice, Partidul Lege şi Justiţie (AKP, de guvernământ).

Erdogan a promis duminică să spună "tot adevărul" despre moartea jurnalistului saudit. "Aici căutăm să facem dreptate şi tot adevărul va fi dezvăluit (...) cu toată sinceritatea", a spus Erdogan, la o reuniune desfăşurată în Istanbul.

Khashoggi a fost văzut ultima oară la 2 octombrie, intrând în consulatul saudit din Istanbul pentru a obţine nişte documente. Guvernul saudit a recunoscut sâmbătă că jurnalistul a murit în incinta consulatului după o luptă cu pumnii.

Un purtător de cuvânt al Partidului Justiţie şi Dezvoltare (AKP, de guvernământ), Omer Celik, a declarat, la câteva ore după ce conducerea saudită a confirmat moartea ziaristului, că Turcia se angajează să afle toate detaliile morţii jurnalistului disident Jamal Khashoggi în interiorul consulatului saudit din Istanbul.

“Turcia va dezvălui tot ceea ce s-a întâmplat. Nimeni nu trebuie să se îndoiască de acest lucru”, a declarat Omer Celik, citat de agenţia de ştiri Anadolu. “Nu acuzăm pe nimeni anticipat, dar nu vom accepta să rămână vreun detaliu nedescoperit”, a insistat Celik, care a adăugat că este “datoria de onoare” a Turciei să facă lumină asupra morţii lui Khashoggi şi a promis să folosească în acest sens “toate mijloacele la îndemână”.

Pentru preşedintele turc Erdoğan este un moment nesperat să renegocieze în avantajul lui relaţia cu SUA, ba chiar să se prezinte drept câştigător regional din această criză, în care perdantă este în primul rând Arabia Saudită.

„Mohammad bin Salman a acţionat atât de imprudent în elanul său de a-şi elimina un critic, încât a făcut aproape imposibil ca o coaliţie contra Iranului pe care s-o conducă el să poată deveni funcţională”, crede Daniel Shapiro, expert la Institutul de Studii pentru Securitatea Naţională din Israel, citat de Wall Street Journal, adăugând că aceasta înseamnă şi scăderea şanselor unei alianţe între Israel şi statele arabe sunnite sub umbrela SUA.

Cazul Khashoggi a atras brusc atenţia asupra războiului din Yemen, mai precis asupra victimelor nevinovate pe care le-a făcut Arabia Saudită acolo exact alături de coaliţia sunnită, în frunte cu Egipt, Iordania, Sudan, EAU şi Kuweit.

În aceste condiţii, liderii de la Teheran au şi ei motive de satisfacţie de pe urma unei ruperi a echilibrului de putere de până acum, mai ales că se apropie 5 noiembrie, când SUA au planificat faza a doua de sancţiuni comerciale contra Iranului, contând tocmai pe Arabia Saudită să umple golul de petrol creat astfel pe piaţă. În plus, în aceste zile oficialii turci negociază cu SUA să obţină o derogare care să le permită să cumpere în continuare petrol iranian şi după 5 noiembrie. Iranul este principala sursă de import de petrol a Turciei, iar aderarea la sancţiunile contra Iranului ar lovi puternic economia turcească.

Iar cercul intereselor s-ar închide, cum altfel, în Siria: publicaţia Al-Monitor, specializată în relatări din Orientul Mijlociu, se întreba recent dacă nu cumva Iranul şi Turcia ar putea ajunge să înfrunte împreună influenţa americană la est de Eufrat, ţinând cont de dorinţa comună a celor două ţări de a-i neutraliza pe kurzii de acolo susţinuţi de SUA.

25 de noi martori, convocaţi să depună mărturie de procurorii turci

Douăzeci şi cinci de martori au fost convocaţi duminică de procurorii implicaţi în ancheta dispariţiei jurnalistului saudit Jamal Khashoggi, ucis în interiorul consulatului Arabiei Saudite din Istanbul, a transmis postul de televiziune turc NTV, fără a oferi alte detalii, informează AFP.

Membri ai personalului de la consulatul saudit din Istanbul au depus mărturie vineri în faţa tribunalului principal din Istanbul, îndeosebi tehnicieni, contabili şi un şofer.

Şeful diplomaţiei saudite: "o greşeală imensă şi gravă"

Ministrul de externe al Arabiei Saudite, Adel al-Jubeir, a declarat duminică, într-un interviu acordat postului de televiziune Fox News, că uciderea jurnalistului disident Jamal Khashoggi în interiorul consulatului saudit în Istanbul a fost "o greşeală imensă şi gravă" şi a promis familiei ziaristului că persoanele responsabile vor fi pedepsite, transmite Reuters.

"Aceasta este o greşeală îngrozitoare. Aceasta este o tragedie îngrozitoare. Le transmitem condoleanţe. Le simţim durerea", a declarat Al-Jubeir. "Din nefericire, a fost comisă o greşeală imensă şi gravă şi vă asigur că cei răspunzători vor plăti pentru asta", a adăugat şeful diplomaţiei saudite.

"Am stabilit că a fost ucis la consulat, dar în ceea ce priveşte detaliile, nu ştim cum a fost ucis sau unde este corpul său", a declarat  Al-Joubeir. "A fost o operaţiune necontrolată, a fost o operaţiune în care unii oameni şi-au depăşit prerogativele, au făcut o greşeală ucigându-l pe Khashoggi în consulat şi ascundere lui", a mai spus ministrul saudit de Externe.

Franţa, Germania şi Marea Britanie le cer saudiţilor dovezi pentru a susţine explicaţiile oferite în cazul Khashoggi.  Arabia Saudită trebuie să vină cu dovezi pentru ca explicaţiile oferite în legătură cu soarta jurnalistului Jamal Khashoggi să fie considerate credibile, au apreciat într-o declaraţie comună Franţa, Germania şi Marea Britanie, informează  AFP.

"Nimic nu poate justifica acest asasinat şi îl condamnăm în cei mai fermi termeni cu putinţă. Există o nevoie urgentă de clarificare a ceea ce s-a întâmplat cu adevărat... dincolo de ipotezele care au fost vehiculate până acum în cadrul anchetei saudite, care trebuie susţinută cu fapte pentru a putea fi considerată credibilă".

Cele trei ţări au subliniat că este nevoie de mai multe eforturi şi şi-au exprimat speranţa că se va afla adevărul, iar cei responsabili vor plăti pentru delictele comise.

Preşedintele american Donald Trump a criticat în termeni duri sâmbătă seara, într-un interviu acordat publicaţiei The Washington Post, explicaţiile Arabiei Saudite privind moartea jurnalistului Jamal Khashoggi, spunând că "este evident că au existat înşelătorii şi au existat minciuni".

Şi asta după ce, iniţial, Trump declarase că explicaţia Riadului în cazul dispariţiei jurnalistului saudit Jamal Khashoggi, care a murit în interiorul consulatului saudit la Istanbul, este "credibilă".

Khashoggi, exilat în SUA din 2017 după ce a căzut în dizgraţia regimului saudit, colabora cu The Washington Post.

În acelaşi timp, Trump a apărat monarhia bogată în ţiţei, calificând-o drept "un aliat incredibil", şi a lăsat deschisă posibilitatea ca prinţul moştenitor Mohammed bin Salman să nu fi ordonat agenţilor saudiţi să-l ucidă pe Khashoggi.

"Nimeni nu mi-a spus că este de vină. Nimeni nu mi-a spus că nu este de vină. Nu am ajuns în acel punct... Mi-ar plăcea nespus să nu fie de vină", a declarat Trump în interviul telefonic cu The Washington Post.

Explicaţia regatului saudit cum că Jamal Khashoggi a fost ucis în interiorul consulatului saudit din Istanbul după o bătaie cu pumnii care a escaladat a fost primită cu scepticism sâmbătă, mulţi întrebându-se cum este posibil ca o echipă de agenţi saudiţi să zboare la Istanbul pentru a-l întâlni pe Khashoggi şi să-l ucidă în cele din urmă, toate acestea fără ştirea sau consimţământul prinţului moştenitor, liderul de facto al Arabiei Saudite, comentează The Washington Post.

Potrivit sursei citate, în pofida faptului că Trump le-a declarat vineri ziariştilor că explicaţia saudiţilor este credibilă, oficialităţi americane au afirmat că în privat preşedintele american este nemulţumit de faptul că relaţia apropiată a ginerelui şi consilierului său Jared Kushner cu prinţul moştenitor saudit a devenit o piatră de moară şi lasă Casa Albă fără marjă de manevră.

În interviu, Trump l-a lăudat pe Kushner, despre care a spus că face "o treabă foarte bună", dar a recunoscut că atât Kushner, cât şi prinţul moştenitor, ambii de circa 30 de ani, sunt relativ tineri pentru uriaşa influenţă pe care o exercită. "Sunt doi tipi tineri. Jared nu-l ştie bine, nimic de genul ăsta. Sunt doar doi tipi tineri. Au aceeaşi vârstă. Cred că se plac", a declarat Trump.

Un senator republican influent a declarat duminică, potrivit Reuters, că este de părere că prinţul moştenitor al Arabiei Saudite este răspunzător de moartea jurnalistului Jamal Khashoggi şi că saudiţii şi-au pierdut întreaga credibilitate cu explicaţiile pe care le-au oferit. "Cred oare eu că el a făcut-o? Da, cred că el a făcut-o", a declarat senatorul Bob Corker, preşedintele Comisiei pentru Relaţii Internaţionale din Senatul SUA, într-un interviu acordat în cadrul emisiunii "State of the Union" de la postul CNN.

Corker a spus că aşteaptă încheierea anchetei şi şi-a exprimat speranţa că Turcia va pune la dispoziţie orice fel de înregistrare audio care dovedeşte uciderea lui Khashoggi în incinta consulatului saudit din Istanbul. Cu toate acestea, senatorul republican a declarat că nu are nicio îndoială că prinţul moştenitor a ordonat crima. "Haideţi să vedem cum decurg lucrurile, dar bănuiala mea este că, în cele din urmă, Statele Unite şi restul lumii nu vor avea niciun dubiu că el a făcut-o", a insistat Corker.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite