Erdogan va profita de lovitura de stat militară eşuată pentru a-şi întări puterea, susţine un apropiat al Angelei Merkel

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, va profita de lovitura de stat militară eşuată pentru a-şi întări puterea, a avertizat Elmar Brok, preşedintele Comisiei pentru Afaceri Externe din Bundestag şi un apropiat al cancelarului german, Angela Merkel, transmite Reuters.

„Erdogan va încerca să-şi extindă poziţia de putere“, fapt ce ar putea duce la o „divizare dramatică“ în societatea turcă, a afirmat Elmar Brok, într-un interviu apărut sâmbătă în cotidianul german „Die Welt“.

„Turcia trebuie să revină rapid la ordinea constituţională. Aceasta se aplică atât armatei, cât şi lui Erdogan, care, în prezent, îndeplineşte o funcţie ca preşedinte ce nu este prevăzută în Constituţie“, a afirmat Brok.

Afirmaţiile sale au fost întărite de liderul Verzilor germani, Cem Özdemir. 

„Erdogan nu va lăsa să-i scape această ocazie nu doar de a epura total armata, ci şi de a-şi realiza în sfârşit proiectul unui amendament constituţional cu obiectivul autocraţiei“, a declarat Özdemir, pentru publicaţia „Welt am Sonntag“.

„Puţinele instituţii de presă critice şi primele vlăstare ale societăţii civile nu se pot aştepta, în mod cert, la nimic bun“, a adăugat el.

Pe de altă parte, cancelarul german, Angela Merkel, a condamnat sâmbătă „în cel mai dur mod“ tentativa de lovitură de stat din Turcia îndreptată împotriva preşedintelui Recep Tayyip Erdogan, dar, în acelaşi timp, a făcut apel la liderul de la Ankara să-i trateze pe pucişti respectând regulile statului de drept.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite