Erdogan, primit cu onoruri la Londra

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În perspectiva Brexit-ului, preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a fost primit la Londra cu toate onorurile. Micile neînţelegeri pe tema drepturilor omului au fost dominate de discuţiile comerciale.

Recep Tayyip Erdogan a efectuat o vizită de trei zile - de duminică până marţi - la Londra, unde a avut parte de toate onorurile, fiind primit de premierul Theresa May şi regina Elisabeta a II-a.

Întâlnirea dintre Erdogan şi regină a avut loc în „Camera 1844“ a Palatului Buckingham, unde suverana britanică îşi primeşte invitaţii de marcă. Preşedintele turc a fost însoţit de soţia sa, Emine.

Erdogan s-a întâlnit şi cu Theresa May. Premierul britanic a dat asigurări că i-a subliniat preşedintelui turc necesitatea respectării „valorilor democratice şi angajamentelor în privinţa drepturilor omului“. Acesta din urmă i-a solicitat gazdei sale să extrădeze orice persoană legată de Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK), o organizaţie considerată drept teroristă de Ankara.

„Ceea ce îmi face rău mie astăzi va face la fel Marii Britanii mâine“, a spus Erdogan.

May i-a răspuns că Marea Britanie acţionează „atunci când are dovezi cu privire la o activitate teroristă“.

Dincolo de aceste puncte de divergenţă, discuţiile au fost dominate de reînnoirea parteneriatelor economice în perspectiva ieşirii Marii Britanii din Uniunea Europeană.

Imagine indisponibilă

Erdogan şi May în cadrul conferinţei de presă FOTO EPA-EFE

Vizita preşedintelui turc a provocat critici în Marea Britanie.

Zeci de persoane au protestat marţi în apropiere de Downing Street, sediul Guvernului britanic, la apelul organizaţiei Reporteri fără frontiere (RSF).

Manifestanţi prokurzi au denunţat la rândul lor vizita preşedintelui turc fluturând pancarte inscripţionate cu chipul lui Erdogan şi calificativul „terorist“ scris în engleză (foto mai jos).

Imagine indisponibilă

FOTO EPA-EFE

Ciocniri uşoare au avut loc între susţinători ai lui Erdogan şi manifestanţi pro-kurzi, antrenând intervenţia poliţiei.

Potrivit RSF, peste 100 de jurnalişti au fost arestaţi, 140 de insituţii de presă închise şi cel puţin 889 de legitimaţii de presă anulate în Turcia de la începutul stării de urgenţă instaurate după tentativa de lovitură de stat din iulie 2016.

Primirea „cu covorul roşu“ oferită de Londra lui Erdogan este „ruşinoasă“, a apreciat Rebecca Vincent, directorul RSF pentru Marea Britanie.

Erdogan a respins acuzaţiile cu privire la persecutarea presei.

„Oare trebuie numiţi jurnalişti pentru simplul fapt că au acest titlu?“, s-a întrebat el.

„Trebuie să faceţi o distincţie între terorişti şi jurnalişti“, a adăugat preşedintele turc.

Recep Tayyip Erdogan se află în campanie electorală, ţintind un nou mandat prezidenţial la alegerile anticipate din 24 iunie.

Alegerile au fost convocate în vederea grăbirii implementării noului sistem constituţional prezidenţial, care elimină postul de prim-ministru şi sporeşte rolul şefului statului.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite