Erdogan nu digeră criticile lui Davutoglu: fostul premier este trimis în faţa unei comisii disciplinare

Erdogan nu digeră criticile lui Davutoglu: fostul premier este trimis în faţa unei comisii disciplinare

Ahmet Davutoglu FOTO Arhivă

Comitetul Executiv al Partidului Justiţiei şi Dezvoltării, condus de preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan şi aflat la putere în Parlamentul de la Ankara, a decis luni în unanimitate să îl trimită pe fostul premier Ahmet Davutoglu în faţa unei comisii disciplinare în vederea expulzării sale.

Ştiri pe aceeaşi temă

Decizia a fost luată la finalul unei reuniuni de cinci ore prezidată de însuşi Erdogan, informează cotidianul proguvernamental Hürriyet, preluat de AFP.

Ahmet Davutoglu, în vârstă de 60 de ani, este unul dintre greii AKP, un partid islamo-conservator aflat la putere din 2002 încoace. A condus timp de aproape doi ani partidul, în perioada 27 august 2014 - 22 mai 2016. De asemenea, a fost ministru de Externe, în perioada 1 mai 2009 - 29 august 2014, şi premier, în perioada 27 august 2014 - 22 mai 2016. Este membru al Parlamentului turc din 28 iunie 2011 încoace, fiind la al treilea mandat.

Mult timp un apropiat al lui Erdogan, Davutoglu a promis să nu îl critice niciodată în public. Totuşi, recent, a denunţat o serie de disfuncţionalităţi în cadrul AKP şi a declarat că nu mai poate păstra tăcerea.

El a acuzat AKP că a deviat de la obiectivele sale. A criticat partidul chiar şi pentru faptul că a cerut noi alegeri la Istanbul după ce pierduse în martie primăria oraşului. În iunie, la repetarea scrutinului, candidatul lui Erdogan a suferit o înfrângere usturătoare.


Ahmet Davutoglu a mai denunţat demiterea pe 19 august a trei primari din estul Turciei - Diyarbakir, Mardin şi Van -, toţi trei membri ai partidului prokurd HDP (Partidul Democratic al Popoarelor) şi acuzaţi că întreţin legături cu militanţi kurzi.

Această decizie survine pe fondul unor plecări importante din AKP, precum cele ale fostului preşedinte Abdullah Gül şi fostului vicepremier Ali Babacan, amândoi membri fondatori ai partidului. Fost vicepremier responsabil de supervizarea economiei Turciei, Ali Babacan şi-a anunţat la 8 iulie demisia din AKP evocând „divergenţe profunde“ şi nevoia „unei noi viziuni“. Potrivit presei turce, Babacan şi Gül lucrează în prezent la înfiinţarea unui nou partid.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: