Erdogan: O nouă ofensivă a Turciei în provincia siriană Idlib, „doar o chestiune de timp”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO AFP
FOTO AFP

Preşedintele Erdogan a avertizat miercuri că lansarea unei ofensive turce menite a opri atacurile regimului sirian în provincia Idlib este doar „o chestiune de timp”, în contextul în care discuţiile cu Rusia nu au dus la „rezultate satisfăcătoare”.

Într-un discurs ţinut miercuri în faţa parlamentarilor din partidul său, Recep Tayyip Erdogan a avertizat că este hotărât să transforme zona de graniţă într-una sigură „cu orice preţ” în condiţiile în care guvernul sirian şi aliatul său, Rusia, au respins solicitarea ţării sale de reîntoarcere la acordurile de încetare a focului convenite la Soci, în 2018.

Marţi, un purtător de cuvânt al preşedinţiei turce a anunţat că negocierile dintre delegaţiile turcă şi rusă de la Moscova nu au adus „rezultate satisfăcătoare”. Propunerea Rusiei de a „retrasa” zona de desescaladare a fost considerată inacceptabilă şi Turcia a transmis că mutarea posturilor sale de observaţie este „exclusă”.

„Intrăm în ultimele zile rămase regimului sirian de a pune capăt ostilităţilor în Idlib”, a spus preşedintele turc adresându-se parlamentarilor din partidul său „Justiţie şi Dezvoltare”.

„Sunt ultimele noastre avertismente. Nu am obţinut rezultatele dorite în discuţiile noastre [Cu Rusia]. Negocierile continuă, dar e adevărat că suntem departe de a ajunge la îndeplinirea solicitărilor noastre.

Turcia s-a pregătit de punerea în aplicare a planurilor sale. Putem ajunge în orice punct. Cu alte cuvinte, ofensiva în Idlib este doar o chestiune de timp”, a spus el.

Un purtător de cuvânt al Kremlinului a replicat: „Dacă vorbim de o operaţiune împotriva autorităţilor legitime ale republicii siriene şi ale forţelor lor armate, atunci, desigur, avem în faţă cel mai negru scenariu.

Dmitry Peskov a precizat că Rusia nu ar avea nimic de obiectat dacă armata turcă s-ar îndrepta către „grupările teroriste din Idlib” în conformitate cu acordul de la Soci.

Forţele turce şi rebelii sirieni aliaţi au lansat trei operaţiuni în nordul Siriei din 2016 încoace, însă fără a ataca direct forţele susţinute de Rusia.

Ofensiva guvernului sirian a dus la strămutarea a circa 900.000 de civili, în timp ce alte sute au fost ucişi, în marea lor majoritate din cauza atacurilor lansate de regimul sirian şi aliaţii săi, potrivit ONU.

„Ostilităţile au ajuns acum în zone dens populate. Oamenii se deplasează pe ger în căutarea unor adăposturi sigure, iar condiţiile devin tot mai dificile”, a transmis purtătorul de cuvânt al ONU.

Anul trecut în octombrie armata turcă a înlăturat luptătorii miliţiei kurde susţinute de SUA de pe teritoriile aflate între oraşele Tal Abyad şi  Ras al-Ain. 300.000 de oameni au fost strămutaţi şi 120 de civili au fost ucişi, potrivit unei organizaţii de monitorizare.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite