Erdogan insistă să-i expulzeze pe cei zece ambasadori care au făcut apel la eliberarea lui Osman Kavala: „Este filiala turcă a lui Soros”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Recp Tayyip Erdogan FOTO EPA-EFE
Recp Tayyip Erdogan FOTO EPA-EFE

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a declarat, sâmbătă, că cei zece ambasadori care au făcut apel la eliberarea opozantului Osman Kavala vor fi declaraţi persona non grata, informează t24.com.tr, potrivit news.ro.

„Kavala este filiala turcă a lui Soros. Zece ambasadori au venit la Ministerul de Externe pentru el. Ce este cu impertinenţa asta? Unde credeţi că sunteţi? Aici este Turcia! Turcia! Nu puteţi să veniţi aici la Ministerul de Externe şi să daţi instrucţiuni. Eu i-am dat indicaţia necesară ministrului nostru de Externe. I-am zis să rezolve imediat şi să îi declare cât mai curând pe cei zece ambasadori persona non grata’”, a spus Erdogan la într-o deplasare la Eskişehir.

Declararea ambasadorilor drept persona non grata reprezintă primul pas înainte de expulzarea lor, notează dw.com.

Joi, Erdogan a ameninţat că îi va expulza pe ambasadorii a zece state -  SUA, Germania, Canada, Danemarca, Finlanda, Franţa, Olanda, Noua Zeelandă, Norvegia, Suedia -, în urma unui apel la eliberarea opozantului Osman Kavala lansat de către aceste zece ţări.

Zece ţări occidentale au îndemnat, într-un comunicat comun, luni seara, la o „soluţionare dreaptă şi rapidă în dosarul” Osman Kavala, un editor şi mecena turc care a devenit oaia neagră a regimului Erdogan.

Osman Kavala este încarcerat de patru ani fără să fie judecat. Este acuzat că a căutat înlăturarea guvernului prin susţinerea protestelor din Parcul Gezi.

Multimiliardarul George Soros, 91 de ani, a fost ridicat la rang de inamic iniţial de către un fost bursier de-al său, premierul ungar Viktor Orban, apoi de către o multitudine de personaje politice înclinate spre autoritarism, printre ele numărându-se şi Recep Tayyip Erdogan.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite