Erdogan se ia de Biden: „Are mâinile însângerate”. Ce îl deranjează pe preşedintele turc

Erdogan se ia de Biden: „Are mâinile însângerate”. Ce îl deranjează pe preşedintele turc

Recep Tayyip Erdogan FOTO Arhivă

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan l-a acuzat luni pe omologul său american Joe Biden că are „mâinile însângerate”, insinuând astfel că susţine Israelul în detrimentul palestinienilor.

Ştiri pe aceeaşi temă

„Scrieţi istorie cu mâinile însângerate în acest incident ce constituie un atac grav, disproporţionat asupra Gazei, care duce la martiriul a sute de mii de oameni”, a declarat Erdogan, făcând referire la Biden.

„M-aţi obligat să spun acest lucru”, a adăugat preşedintele turc.

Erdogan a făcut această declaraţie în semn de nemulţumire faţă de decizia administraţiei Biden de a vinde Israelului arme ghidate de mare precizie în valoare de 735 milioane de dolari.

„Teritoriile palestiniene sunt victime ale persecuţiilor, suferinţelor şi vărsării de sânge, la fel ca multe alte regiuni care au pierdut pacea odată cu sfârşitul Imperiului Otoman. Şi voi susţineţi acest lucru”, a insistat liderul islamo-conservator de la Ankara.

Tot luni, Erdogan a îndemnat comunitatea internaţională să impună sancţiuni Israelului.

„În cazul în care comunitatea internaţională nu pedepseşte Israelul, care comite o crimă împotriva umanităţii, prin sancţiuni, palestinienii vor continua să fie masacraţi”, i-a spus preşedintele turc Papei Francisc într-o conversaţie telefonică.

Mare apărător al cauzei palestiniene, Recep Tayyip Erdogan îşi multiplică de mai multe zile contactele cu lideri şi demnitari străini pe tema actualului episod de violenţe între Israel şi mişcarea islamistă Hamas, care controlează Fâşia Gaza.

Într-o discuţie cu preşedintele rus Vladimir Putin, purtată miercurea trecută, Erdogan a pledat ca Israelul să primească „o lecţie fermă şi disuasivă” din partea comunităţii internaţionale.

Ostilităţile din Fâşia Gaza au izbucnit pe 10 mai, cu un atac de rachete al Hamas împotriva Israelului, lansat în semn de „solidaritate” cu sutele de manifestanţi palestinieni răniţi în ciocniri cu poliţia israeliană în Ierusalimul de Est.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările