Erdogan îl curtează pe Biden: De ce preşedintele turc vrea o „nouă eră” în relaţia cu SUA

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Recep Tayyip Erdogan FOTO Arhivă
Recep Tayyip Erdogan FOTO Arhivă

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a declarat miercuri că îşi doreşte „o nouă eră” în relaţia cu Statele Unite, care s-a tensionat după presupusul puci din vara lui 2016.

„Sunt convins că întâlnirea noastră cu Joe Biden la summitul NATO (din 14 iunie, n. red.) va anunţa o nouă eră”, a spus preşedintele turc în cadrul unei videoconferinţe cu şefi de companii americane.

„Acordăm importanţă alianţei noastre cu SUA”, a insistat Erdogan, citat de AFP.

Liderul de la Ankara face aceste declaraţii după ani de tensiuni care s-au accentuat luna trecută odată cu recunoaşterea genocidului armean de către administraţia Biden. Această decizie a fost puternic criticată de regimul islamo-conservator de la Ankara, care recunoaşte masacrarea armenilor de către otomani în Primul Război Mondial, dar respinge termenul de genocid, apreciind că a fost vorba de un război civil în Anatolia, dublat de o foamete, în care au fost ucişi între 300.000 şi 500.000 de armeni şi tot atâţia turci.

Relaţiile dintre Ankara şi Washington, ambele membre NATO, s-au deteriorat din 2016 în urma mai multor dispute apărute după presupusul puci împotriva lui Erdogan. Preşedintele turc a cerut SUA să-l aresteze şi extrădeze pe fostul său aliat devenit inamic politic, Fethullah Gulen, acuzându-l de orchestrarea puciului, dar Washingtonul a refuzat să dea curs acestei solicitări. Ankara s-a încăpăţânat apoi să achiziţioneze sistemul de rachete rusesc S-400, în ciuda avertismentelor cu excluderea din programul de fabricare a avionului stealth american F-35.

Dar, din cauza dificultăţilor diplomatice şi economice, Erdogan revine la sentimente mai bune faţă de Statele Unite şi UE. Preşedintele turc se confruntă cu o izolare diplomatică tot mai mare, probleme economice grave şi avertismente subtile din partea Rusiei.

Miercuri, preşedintele turc le-a transmis şefilor de companii americane că îşi doreşte să crească volumul comerţului dintre Turcia şi SUA la o sută de miliarde de dolari.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite