Erdogan, criticat de SUA pentru afirmaţiile despre implicarea „teroriştilor“ în manifestaţiile din Turcia

Erdogan, criticat de SUA pentru afirmaţiile despre implicarea „teroriştilor“ în manifestaţiile din Turcia

SUA nu l-a menţionat direct pe premierul Erdogan FOTO Reuters

Departamentul american de Stat a cerut joi liderilor turci să se abţină de la afirmaţii „inutile“, după ce premierul Recep Tayyip Erdogan a vorbit despre implicarea „teroriştilor“ în mişcarea contestatară din ţara sa.

Ştiri pe aceeaşi temă


Este pentru a cincea oară în ultima săptămână când Administraţia americană face declaraţii legate de manifestaţiile din Turcia, ţară aliată SUA, informează France Presse.

Continuăm să sprijinim oamenii care protestează paşnic şi îşi exercită libertatea de exprimare şi încurajăm responsabilii de acolo să evite orice retorică inutilă, orice comentariu inutil, care nu contribuie la calmarea situaţiei din Turcia“, a afirmat purtătoarea de cuvânt al Departamentului de Stat, Jennifer Psaki, după ce a fost întrebată despre declaraţiile pe care premierul Erdogan le-a făcut în aceeaşi zi la Tunis.

Fără să-l menţioneze explicit pe premierul turc, responsabila americană a adăugat că „marea majoritate a oamenilor care protestează sunt cetăţeni obişnuiţi care îşi exercită dreptul libertăţii de exprimare“.

Ea a reamintit că, într-o discuţie telefonică, şeful diplomaţiei de la Washington, John Kerry, i-a transmis deja omologului său turc, Ahmet Davutoglu, „preocuparea“ faţă de aceste manifestaţii şi faţă de răspunsul poliţiei.

Turcia rămâne un aliat apropiat în cadrul NATO, un partener în numeroase dosare, inclusiv în cazul Siriei“, a insistat Jennifer Psaki, reamintind însă că SUA trebuie să discute „anumite probleme cu Turcia, mai ales cele cu privire la respectarea drepturilor omului, cum se întâmplă în aceste zile“.
 

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările