Erdogan, criticat de un ministru rus în ajunul întâlnirii sale cu Putin

Erdogan, criticat de un ministru rus în ajunul întâlnirii sale cu Putin

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan FOTO Arhivă

Ministrul rus al Apărării Serghei Şoigu a criticat luni intervenţia armată turcă în Siria, reacţia sa intervenind în ajunul vizitei lui Recep Tayyip Erdogan la Vladimir Putin.

Ştiri pe aceeaşi temă

Aflat la un forum de securitate la Beijing, Serghei Şoigu a declarat că ofensiva militară a Turciei în nordul Siriei a dus la evadarea unor terorişti străini din închisori.

„În urma acţiunilor armatei turce, opt tabere de refugiaţi şi 12 închisori pentru militanţii străini au rămas fără pază“, a spus ministrul rus.

„Aceasta ar putea duce la o aşa-zisă migrare inversă a teroriştilor în ţările lor de origine“, a avertizat el, citat de agenţia de presă TASS.

Recep Tayyip Erdogan este aşteptat marţi la Soci, o staţiune de la Marea Neagră, pentru o întrevedere cu Vladimir Putin menită dosarului sirian. „Vom discuta despre situaţia din Siria şi, cu voia lui Allah, vom lua măsurile care se impun“, a declarat Erdogan, dezvăluind un plan cu privire la instituirea unei „zone sigure” la 32 de kilometri în Siria, pe 440 de kilometri de-a lungul graniţei.

Luni, preşedintele turc s-a arătat din nou revoltat faţă de detractorii intervenţiei sale împotriva kurzilor din Siria, suspendată joia trecută până marţi la ora 22.00 în baza unui armistiţiu negociat de partea americană.

Am crezut că sunteţi împotriva terorismului. De când aţi început să acţionaţi în comun cu teroriştii?“, le- transmis Erdogan partenerilor săi din NATO.

„A devenit oare YPG (grupare de luptători kurzi din Siria, n. red.) membră NATO fără ca eu să fi fost avertizat?“, a continuat el pe un ton ironic.

Parte a Forţelor Democratice Siriene (FDS), YPG a fost un actor important al luptelor duse la sol împotriva organizaţiei teroriste Statul Islamic.

Regimul de la Ankara consideră YPG drept o grupare teroristă, întrucât ar avea legături cu Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK). PKK duce din 1984 o rebeliune împotriva Turciei, aspirând la un stat al kurzilor.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: