Erdogan a anunţat o nouă înţelegere cu China privind majorarea schimbului valutar la 6 miliarde de dolari

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Preşedintele Turciei Tayyip Erdogan
Preşedintele Turciei Tayyip Erdogan

Preşedintele Tayyip Erdogan a anunţat duminică că banca centrală a Turciei a convenit cu China să crească o facilitate existentă de schimb valutar de la 2,4 miliarde dolari la 6 miliarde dolari, într-o măsură menită să mărească rezervele valutare ale ţării, relatează Reuters.

Rezervele valutare ale Turciei au scăzut cu 75% anul trecut, stârnind îngrijorări cu privire la o posibilă criză a balanţei de plăţi. Anunţul surpriză vine în contextul în care preşedintele turc se pregăteşte să meargă  la Bruxelles pentru summitul NATO.

"Am încheiat recent un acord foarte important cu China, care este unul dintre cei mai mari parteneri şi importanţi comerciali ai noştri", a spus Erdogan.

„Anterior am avut un contract de schimb de 2,4 miliarde de dolari. Acum am încheiat o nouă înţelegere pentru încă 3,6 miliarde de dolari, ridicând totalul la 6 miliarde de dolari. "

Rezervele valutare ale băncii centrale a Turciei au fost grav epuizate de o politică din 2019-2020 de vânzări de către băncile de stat de aproximativ 128 de miliarde de dolari pentru a conolida suferinda lira turcă. Cu excepţia schimburilor cu băncile de stat, rezervele valutare ale băncii centrale sunt profund negative, arată datele oficiale.

În urmă cu un an, Turcia a apelat la aliaţii străini pentru noi fonduri valutare, dar a obţin prea puţin. Majorările ratei dobânzii începând cu luna septembrie au diminuat pe termen scurt scurt presiunea economică, deşi lira a atins un nou minim la începutul acestei luni.

În iunie anul trecut, banca centrală declara că şi-a folosit pentru prima dată facilitatea de finanţare a yuanului chinez în cadrul unui acord anterior de schimb valutar cu Banca Populară a Chinei.

Erdogan i-a criticat pe cei despre care a spus că insistă asupra faptului că rezervele turceşti scad, subliniind că noul acord cu China „a zădărnicit acest joc al lor”.

Preşedintele SUA, Joe Biden va avea un tête-à-tête cu preşedintele Recep Tayyip Erdoğan în marja summit-ului NATO care se va desfăşura pe 14 iunie.

Această întâlnire ar putea fi o oportunitate pentru a repara încrederea turcilor în partenerii din NATO, având în vedere un studiu realizat de centrul Areda din Turcia, citat de portalul de ştiri Haberler, şi care indică faptul că 84,6% dintre turci cred că NATO nu protejează interesele ţării lor. 

Potrivit aceluiaşi studiu, 53,7% dintre respondenţi susţin că Turcia ar trebui să părăsească NATO iar 70,4% spun că prezenţa bazelor NATO în Turcia este un pericol la adresa securităţii.

.

Turcii vor să afle unde au dispărut rezerve valutare de 128 de miliarde de dolari. Poliţia îl protejează pe Erdogan

În lume



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite