Erdogan a dat ordinul pentru război. Armata turcă a lansat operaţiunea „Izvorul Păcii“ împotriva kurzilor din Siria

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Recep Tayyip Erdogan FOTO Arhivă
Recep Tayyip Erdogan FOTO Arhivă

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a anunţat miercuri pe Twitter începutul unei noi operaţiuni militare împotriva miliţiei kurde Unităţile de Protecţie a Poporului (YPG), transmite AFP.

Vezi imagini din timpul atacului în GALERIA FOTO

„Forţele armate turce şi Armata Siriană Liberă (rebeli sirieni susţinuţi de Ankara, n. red.) au început operaţiunea «Izvorul Păcii» în nordul Siriei“, a anunţat Erdogan pe Twitter.

Preşedintele turc a afirmat că ţintele sunt organizaţia teroristă Statul Islamic şi miliţiile kurde YPG, pe care Ankara le consideră aliate cu Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK), interzis în Turcia.

Conform unui purtător de cuvânt al Forţelor Democrate Siriene (SDF), care includ şi YPG, citat de Reuters, aviaţia militară turcă a atacat zone civile, provocând „o panică uriaşă în rândul populaţiei“.

Presa de stat din Siria şi un oficial kurd au precizat, potrivit Agerpres, că primele bombardamente au lovit oraşul Ras al-Ain din nord-vestul ţării, la frontiera cu Turcia.

Anterior, armata turcă şi-a întărit prezenţa la graniţa cu Siria.

Armata turcă a masat tancuri M60 şi vehicule blindate M113 la  Akçakale, un oraş majoritar arab din sud-estul Turciei. De asemenea, turcii au adus la Akcakale şi zeci de mii de combatanţi din Armata Siriană Liberă (ASL). ASL este un grup combatant din Siria susţinut financiar şi logistic de Ankara. 

Turcia a planificat o operaţiune pe trei direcţii: Tal-Abyad, Ras Al-Ain şi Kobane. În primă fază, circa 18.000 de combatanţi ASL vor fi trimişi în prima linie la Tal-Abyad şi Ras Al-Ain, potrivit unui purtător de cuvânt al facţiunii Anwar al-Haq.

Ankara intenţionează astfel să stabilească prin forţă un perimetru de securitate de 30 de kilometri în interiorul teritoriului sirian. Obiectivul este curăţarea zonei de luptătorii kurzi din YPG.

„Zona de securitate pe care o vom crea va permite întoarcerea refugiaţilor sirieni în ţara lor“, a susţinut Erdogan în anunţul privind lansarea operaţiunii.

Într-o convorbire la telefon cu omologul său rus Vladimir Putin, alt actor-cheie în războiul sirian, Erdogan a declarat că ofensiva turcă pe care o pregătea va contribui la aducerea „păcii şi stabilităţii” în Siria, porivit preşedinţiei turce.

Putin l-a îndemnat la rândul său pe Erdogan „să se gândească bine” înainte să o lanseze, a anunţat Kremlinul într-un comunicat.

Armata Siriană Liberă FOTO Twitter 

image

Pe teren, YPG, membri ai coaliţiei arabo-kurde FDS, a fost un aliat important al Statelor Unite în combaterea organizaţiei teroriste Statul Islamic (SI).

Însă preşedintele american Donald Trump a decis să-şi retragă trupele din zonă şi să dea astfel undă verde unei intervenţii a lui Recep Tayyip Erdogan împotriva kurzilor.

Decizia lui Trump a stârnit critici atât la Washington, cât şi din partea aliaţilor săi din NATO.

La rândul lor, liderii kurzi au decretat „mobilizare generală“ în nordul Siriei şi au făcut apel la „rezistenţă“.

Imagini după atacul Turciei în Siria. Panicaţi, sute de oameni îşi părăsesc casele 

Kurzii, poporul aflat în căutarea unui stat

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite