Erdogan anunţă sprijin „din tot sufletul” pentru Azerbaidjan şi îşi prezintă condiţiile pentru încetarea ostilităţilor în Nagorno-Karabah

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Recep Tayyip Erdogan FOTO Shutterstock
Recep Tayyip Erdogan FOTO Shutterstock

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a îndemnat luni la sfârşitul „ocupaţiei” armene în Nagorno-Karabah, în vederea încetării confruntărilor armate sângeroase între separatişti susţinuţi de Armenia şi forţe azere, relatează AFP.

„A venit timpul ca această criză care a început cu ocupaţia Nagarno-Karabah să ia sfârşit. Imediat ce Armenia va părăsi teritoriul pe care-l ocupă, regiunea îşi va regăsi pacea şi armonia”, a declarat într-un discurs Erdogan, a cărui ţată este principalul susţinător al Azerbaidjanului în acest conflict.

„Orice altă cerere sau propunere nu doar că ar fi nedreaptă şi ilegală, ci ar însemna o răsfăţare a Armeniei”, a apreciat el.

Turcia consideră că Armenia „ocupă” Nagorno-Karabah prin intermediul separatiştilor ostili Baku, care au proclamat o republică în 1991, la căderea URSS.

„Turcia va continua să se afle alături de această ţară soră şi prietenă care este Azerbaidjanul din tot sufletul şi cu toate mijloacele”, a adăugat preşedintele turc, reiterând astfel susţinerea fermă a Baku de către Ankara, încă de la începutul acestei crize.

Armenia cere măsuri provizorii împotriva Azerbaidjanului

Armenia a sesizat luni în regim de urgenţă Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO), căreia îi cere măsuri provizorii împotriva Azerbaidjanului.

„Curtea a primit în această (luni) dimineaţa o cerere de măsuri provizorii de la Armenia. Ele sunt în curs de examinare”, a anunţat un purtător de cuvânt CEDO.

Curtea, braţul judiciar al Consiliului Europei (CoE), cu sediul la Strasbourg, în estul Franţei, a fost sesizată în baza articolului 39 al statutului său, care îi permite să ia măsuri de urgenţă atunci când există riscul iminent al unor pagube ireparabile.

„Guvernul armean cere Curţii să solicite Guvernului azer (...) să înceteze atacurile militare asupra populaţiei civile pe toată linia de contact a forţelor armate ale Armeniei şi (Republicii) Arţah”, „să înceteze atacuri orbeşti”, „să înceteze să ia drept ţintă populaţia civilă, bunuri civile şi aglomeraţii”, detaliază CEDO în comunicat.

Cel puţin 68 de persoane au fost ucise, începând de duminică, în confruntări armate între separatişti din Nagorno-Karabah, susţinuţi de Armenia, şi Azerbaidjan, potrivit unor bilanţuri anunţate luni, confruntări care alimentează temeri cu privire la izbucnirea unui război deschis între cele două ţări.

Această regiune separatistă azeră, cu populaţie majoritar  armeană, nu se mai află sub controlul Baku în urma unui război, la începutul anilor '90, solodat cu 30.000  de morţi.

Un război deschis între Baku şi Erevan alimentează temeri cu privire la o destabilizare gravă a regiunii, mai ales dacă Turcia şi Rusia, care au interese divergente în Caucazul de Sud, intervin în conflict.

Armenia şi Azerbaidjanul sunt, din 2001, membre ale Consiliului Europei, o organizţaie paneuropeană de apărarea drepturlor omului şi statului de drept.

În lume



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite