Erdogan îl ameninţă pe Assad cu atacuri în fiecare colţ al Siriei. Răspunsul unui oficial de la Damasc

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Recep Tayyip Erdogan FOTO AFP
Recep Tayyip Erdogan FOTO AFP

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan şi-a înăsprit miercuri şi mai mult tonul împotriva Siriei, ameninţând că armata turcă va ataca - inclusiv aerian - forţe guvernamentale siriene, oriunde s-ar afla, în cazul în care este ucis din nou vreun militar turc în provincia siriană Idlib, relatează Reuters.

Tensiunile, deja puternice de la începutul războiului din Siria, în 2011, s-au intensificat şi mai mult în ultimele zile între Damasc şi Ankara, după uciderea a 13 militari turci în bombardamente ale forţelor lui Bashar al-Assad.

Turcia este prezentă în Siria în 12 posturi de observaţie, în provincia Idlib, în nord-vestul ţării, în cadrul unui acord încheiat cu Rusia şi Iranul vizând o oprire a violenţelor în regiune.

„Dacă militarii noştri suferă cea mai mică rană în posturi de observaţie sau altundeva (...), noi vom ataca aerian forţele regimului peste tot, începând de azi, iar asta fără a ţine cont de frontierele Idlibului“ sau de Acordul de la Soci privind un armistiţiu, semnat  în 2018, a ameninţat şeful statului turc într-un discurs susţinut în faţa membrilor partidului său, AKP, la Ankara.

„O vom face prin toate mijloacele necesare, pe cale aeriană sau terestră, fără ezitare“, a ameninţat el.

Problema Idlibului a fost discutată în acest weekend şi luni de o delegaţie din Rusia, care susţine militar regimul lui Bashar al-Assad în Siria, şi reprezentanţi turci, la Ankara, însă aceste discuţii nu au condus la un acord.

O delegaţie turcă urmează să se ducă la Moscova în zilele următoare pentru a începe o nouă serie de discuţii cu privire la situaţia din Idlib, a anunţat miercuri, într-o conferinţă de presă în Albania, ministrul turc de Externe Mevlut Cavusoglu.

Un oficial de la Damasc i-a răspuns preşedintelui turc, afirmând despre el că „este desprins de realitate“.

„Şeful regimului turc face declaraţii goale, găunoase şi laşe, care nu pot fi făcute decât de o persoană desprinsă de realitate“, a declarat o sursă din cadrul Ministerului sirian de Externe pentru agenţia oficială siriană de presă Sana.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite