Erdogan acuză SUA şi UE că intervin în problemele interne ale Turciei, după alegeri

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele Recep Tayyip Erdogan a acuzat SUA şi Europa de „imixtiune” în problemele interne ale Turciei, după declaraţii venite de la aliaţii occidentali privitoare la contestaţiile partidului său de guvernământ faţă de rezultatele alegerilor locale, informează AFP.

Erdogan şi partidul său AKP au suferit o înfrângere în scrutinul de duminică, atunci când rezultatele au arătat că partidul a pierdut capitala Ankara şi a fost înfrânt la mustaţă în Istanbul, cel mai mare oraş şi centru economic al ţării.

În timp ce SUA  au făcut apel la Turcia să accepte rezultatele, Uniunea Europeană i-a cerut Ankarei să le permită oficialilor aleşi să-şi „exercite mandatul în mod liber.”

Însă Erdogan a respins remarcile şi a spus Statelor Unite şi Uniunii Europene să-şi „cunoască locul.”

„America şi Europa se amestecă în treburile interne ale Turciei,” le-a declarat Erdogan jurnaliştilor. „Turcia a oferit o lecţie de democraţie întregii lumi,” a adăugat el.

Purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA, Robert Palladino, a declarat, marţi, că „alegeri libere şi corecte sunt esenţiale pentru orice democraţie şi accest lucru înseamnă că acceptarea rezultatelor unor alegeri legitime este esenţială.”

Purtătoarea de cuvânt a UE, Maja Kocijancic, a afirmat, luni, că Bruxellesul se aştepta ca reprezentanţii locali aleşi să poată „să-şi exercite mandatul liber şi în linie cu principiile Consiliului Europei din care bineînţeles că face parte şi Turcia.”

Andrew Dawson, şeful unei delegaţii de la Consiliul Europei, prezentă în Turcia pentru a supraveghea votul, a declarat, luni, că echipa sa „nu a fost complet convinsă că Turcia are în prezent mediul electoral liber şi corect care este necesar pentru a organiza alegeri cu adevărat democratice, în linie cu valorile şi principiile europene.”

Gata până în weekend

Cei doi candidaţi rivali din Istanbul au declarat amândoi victorie la scurt timp după vot, după ce rezultatele iniţiale i-au plasat la egalitate. AKP a făcut contestaţie după ce autorităţile electorale au spus ulterior că Ekrem Imamoglu din opoziţie a trecut pe primul loc, cu o diferenţă mică de voturi.

Şeful statului turc a condamnat criticile aduse de SUA şi UE în privinţa insistenţelor partidului său de a contesta rezultatele. „În propriile voastre ţări, voi aţi făcut contestaţii.”

Erdogan a dus o lupta aprigă înainte de alegeri, organizând mitinguri în toată Turcia, unde a descris alegerea primarilor şi consiliilor districtuale ca o bătălie pentru supravieţuirea ţării.

Însă votanţii, îngrijoraţi de costurile din ce în ce mai mari, inflaţia de două cifre şi şomajul, au ales opoziţia în cele mai mari două oraşe ale ţării.

Candidatul Imamoglu al partidului din opoziţie CHP a declarat pentru postul Fox Haber că diferenţa dintre el şi candidatul AKP, Binali Yildrim, este acum de 18.742 de voturi. El a mai precizat că aproape 120.000 de voturi care fuseseră anulate au fost renumărate în 17 districte din Istanbul, cu 2.184 de voturi permise pentru Yildirim şi 785 pentru el. Imamoglu a estimat că diferenţa finală ar putea fi între 18.000 şi 20.000 de voturi, odată ce renumărarea se va încheia, cel mai probabil duminică. Aproape 200.000 de voturi încă mai trebuie renumărate, a adăugat el. „Ar trebui să se încheie până la sfârşitul weekendului.”

Autorităţile electorale oferă detalii pe toată durata procesului observatorilor din ambele partide, pentru a asigura transparenţă. Partidele politice au la dispoziţie până pe 10 aprilie să conteste rezultatele.

O înfrângere în Istanbul ar fi deosebit de dăunătoare pentru Erdogan, care şi-a clădit cariera politică în primul rând ca primar al oraşului. AKP sau predecesorii săi au deţinut puterea în ambele oraşe încă din 1994.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite