Epidemiolog: noul coronavirus poate contamina peste 60 la sută din populaţia lumii. Ce măsură propune pentru contracararea răspândirii epidemiei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Noul coronavirus a apărut în decembrie, într-o piaţă din Wuhan, o metropolă de peste 11 milioane de locuitori din centrul Chinei FOTO EPA-EFE
Noul coronavirus a apărut în decembrie, într-o piaţă din Wuhan, o metropolă de peste 11 milioane de locuitori din centrul Chinei FOTO EPA-EFE

Noul coronavirus poate contamina aproape două treimi din populaţia lumii dacă nu este ţinut sub control, avertizează un renumit epidemiolog din Hong Kong.

Pe fondul creşterii îngrijorărilor în legătură cu posibilitatea accelerării răspândirii coronavirusului 2019-nCoV în afara Chinei, mai ales după cazul din Alpii francezi, unde un britanic contaminat cu acest virus fatal fără să fi pus vreodată piciorul în teritoriul chinez a infectat mai multe persoane, profesorul Gabriel Leung, de la Universitatea din Hong Kong, atrage atenţia că oamenii sunt destul de expuşi la noua epidemie. Aflat în drum spre o reuniune a Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), profesorul Leung a făcut o estimare de reţinut într-un interviu acordat cotidianului britanic „The Guardian“. Potrivit lui, noul coronavirus poate acapara peste 60% din populaţia lumii dacă nu este ţinut sub control, subliniind că o persoană infectată îl poate transmite la altele două-trei. În scopul prevenirii răspândirii epidemiei, el propune extinderea măsurilor de izolare luate de China şi la celelalte ţări.

Bilanţul deceselor din cauza 2019-nCoV a depăşit pragul de 1.000. Potrivit OMS, 1.016 persoane au murit din cauza noului coronavirus, în timp ce altele peste 42.000 sunt contaminate. În afara Chinei, 400 de persoane sunt contaminate cu 2019-nCoV în 30 de ţări.

Un scenariu nedorit s-a concretizat: un britanic s-a contamninat cu noul coronavirus fără să fi fost vreodată în China. El a contractat virusul ucigaş în Singapore. De acolo s-a dus apoi într-o staţiune din Alpii francezi şi a contaminat alte 11 persoane înainte de a fi diagnosticat în Marea Britanie. Cinci dintre ele sunt internate în Marea Britanie, altele cinci în Franţa şi una în Spania.

„Detectarea acestui număr mic de cazuri ar putea fi o scânteie care să provoace un incendiu mai mare“ din punct de vedere epidemic, a declarat, îngrijorat, directorul general al OMS Tedros Adhanom Ghebreyesus.

„Deocamdată este doar o scânteie. Obiectivul nostru principal rămâne izolarea (surselor de contaminare, n. red.). Solicităm tuturor ţărilor să folosească fereastra de lansare actuală pentru a preveni un incendiu mai mare“, a insistat el.

Marţi, în faţa a peste 400 de experţi, directorul general al OMS a avertizat că epidemia de coronavirus reprezintă „o ameninţare foarte gravă pentru restul lumii“.

Multe întrebări rămân în continuare fără răspuns, mai ales în privinţa originii virusului, care a trecut de bariera dintre specii după ce a apărut într-o piaţă de animale sălbatice şi s-a răspândit apoi de la om la om prin tuse şi strănut.

„Sperăm ca unul dintre rezultatele acestei întruniri să fie o foaie de parcurs agreată pentru domeniul cercetărilor medicale, la care să se alinieze oameni de ştiinţă şi donator“, a adăugat Tedros Adhanom Ghebreyesus.

„Ideea principală este solidaritate, solidaritate, solidaritate. Este un aspect adevărat mai ales în ceea ce priveşte partajarea mostrelor virale şi a secvenţelor genetice. Pentru a învinge această epidemie, trebuie să avem o platformă deschisă de partajare, creată pe baza principiilor de obiectivitate şi echitate“, a mai spus el, citat de Reuters.

Luni, Guvernul britanic a clasat noul coronavirus drept „o ameninţare gravă şi iminentă pentru sănătatea publică“, autorizând mai ales punerea persoanelor contaminate în carantină forţată.

Miniştrii europeni ai Sănătăţii se vor reuni de urgenţă joi, la Bruxelles, pentru discutarea unor măsuri comune şi coordonate împotriva epidemiei.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite