Englezii fac publice numele ţărilor cu diplomaţi-problemă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Românii sunt menţionaţi şi ei, la grămadă, pe "lista ruşinii" România este una dintre ţările ai căror diplomaţi au comis delicte în Marea Britanie, sub protecţia imunităţii

Românii sunt menţionaţi şi ei, la grămadă, pe "lista ruşinii"

România este una dintre ţările ai căror diplomaţi au comis delicte în Marea Britanie, sub protecţia imunităţii diplomatice, relatează tabloidul englez "Daily Mirror".

Potrivit publicaţiei amintite, Ministerul britanic de Externe a făcut publică o listă a "ruşinii", în încercarea de a determina angajaţii ambasadelor străine să respecte legile britanice. În prezent, mai mult de 24.000 de persoane se bucură de imunitate diplomatică în Anglia.

Topul diplomaţilor campioni la rele

Presa engleză susţine că, în cursul anului trecut, diplomaţii străini în Anglia au comis 126 de contravenţii, dintre care 15 pasibili de pedepse cu peste un an de închisoare. Toţi au scăpat basma curată, pentru că, în urma Convenţiei de la Viena din 1961, diplomaţii, familiile şi angajaţii diplomaţilor sunt apăraţi de imunitatea diplomatică, care le oferă protecţie chiar şi în cazul comiterii unor infracţiuni grave, precum violul, jaful armat, vătămarea corporală şi traficul de droguri.

În ultimii 10 ani, 28 de diplomaţi străini ar fi comis infracţiuni grave pe teritoriul britanic. Presa engleză comentează că Ministerul de Externe britanic a intervenit de mai multe ori, cerând ca imunitatea anumitor diplomaţi să fie ridicată, dar că ambasadele străine au refuzat să coopereze. Potrivit secretarului de stat din Ministerul britanic de Externe, Kim Howells, citat de presa engleză, ţara cu cei mai mulţi diplomaţi certaţi cu legea este Arabia Saudită, cu şapte oficiali expulzaţi după comiterea unor delicte serioase, printre care şi molestarea unei fetiţe de 11 ani, trafic de droguri şi violenţă domestică. Pe locul doi se află Africa de Sud, cu trei diplomaţi expulzaţi, urmată de Maroc, cu doi oficiali trimişi acasă. Diplomaţi din Thailanda, Pakistan şi Azerbaidjan sunt acuzaţi de furt din magazine, iar cei din Kuweit, Nigeria şi Coasta de Azur de agresiuni fizice. Printre ţările "făcute de ruşine" se numără şi state europene precum Germania, Franţa, Italia, Belgia, România şi Rusia.

România reacţionează

Contactat de ziarul "Adevărul", Sorin Baciu, ataşat de presă al Ambasadei României din Londra, a declarat că nu au existat cazuri de diplomaţi expulzaţi sau anchetaţi de poliţie. El a ţinut să adauge că "nu există acuzaţii împotriva diplomaţilor români" şi că "aşa-zisa listă a ruşinii" a fost făcută publică de un tabloid, care a adăugat numele României pe listă "de-a valma", alături de ale unor ţări ai căror diplomaţi au comis fapte condamnabile. Poziţia ministrului român de externe, Adrian Cioroianu, este similară. El a declarat pentru NewsIn că diplomaţii români nu au creat probleme în străinătate. "Nu am deocamdată cunoştinţă despre această listă, dar ne vom interesa", a spus Cioroianu. Ministrul a adăugat că au existat totuşi probleme pe la consulate privind "tergiversări de eliberare de vize sau documente sau trafic de influenţă".

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite