Timp de 173 de zile, la sud de Dubai, pe o suprafaţă de 438 hectare egală cu 750 de terenuri de fotbal,  va fi locul de muncă a jumătate de milion de oameni dintre care 50% femei, va găzdui pavilioanele a 192 de ţări şi va fi vizitat de cel puţin 25 de milioane de vizitatori din întreaga lume. Zilnic se vor organiza 60 de evenimente live şi 150000 de vizitatori îi vor păşi pragul. Pavilionul Sustenabilităţii va avea 1055 de panouri solare care vor genera 4GWh, va fi vizitat de 30000 de oameni zilnic iar liftul său va duce 160 de persoane simultan  ceea ce îl va transforma în cel mai mare lift existent pe plantă. După încheierea Dubai World Expo 2020, 80% din infrastructura demontată se va reutiliza  pentru a construi Cartierul 2020.

Cei care cunosc Emiratele Arabe Unite ştiu că această ţară reuşeşte întotdeauna evenimente unicat prin amploare, estetică, şi atmosfera extrem de ospitalieră care este întotdeauna un amestec de tradiţional de 1001 de nopţi şi modernitate tehnologizată. Este de ajuns să explorăm site-ul Dubai World Expo 2020 ca să ne facem o mică idee. EAU au cheltuit 7 miliarde de dolari pentru a organiza acest eveniment care va contribui la creşterea spectaculoasă a PIB-ului cu o cifră care încă nu se poate estima. 

Este cu atât mai impresionant cu cât acest eveniment gigantic este organizat de o ţară a cărei istorie are doar 49 de ani. Filmul publicitar intitulat Filmul lui Ali care îl are drept personaj principal pe micuţul Ali  îţi taie respiraţia. Este o invitaţie la Dubai World Expo 2020 dar şi o sinteză a istoriei EAU în câteva minute. În urmă cu doar 49 de ani, EAU nu existau. Triburile care trăiau pe acel teritoriu, în deşert, nu avea hrană şi nici apă şi îşi câştigau  cu greu existenţa scufundându-se în Golf pentru a culege perle, povesteşte micul Ali în film.  Această ţară a reuşit în doar 49 de ani să atingă cel mai dezvoltat nivel de civilizaţie şi tehnologie. Secretul nu îl reprezintă banii din petrol, aşa cum stereotipic se vehiculează, deoarece EAU sunt pe locul 7 în lume la rezervele de petrol. Sunt alte ţări cu mai mult petrol înaintea EAU, în ordinea lor Venezuela şi Arabia Saudită care au rezerve de petrol de 3 ori mai mari decât ale EAU, precum şi Canada, Iran, Irak, şi Kuweit cu rezerve duble, şi care nu au reuşit performanţele strălucitoare ale EAU. Adevăratul secret al unicităţii şi strălucirii EAU îl constituie liderii vizionari. 
Un interviu cu Excelenţa Sa  Dr. Ahmed Abdullah Bin Saeed Al Matrooshi,ambasadorul EAU la Bucureşti, ne face să înţelegem modul de gândire al liderilor EAU:

”Liderii EAU sunt excepţionali, ei încearcă întotdeauna imposibilul şi pornesc de unde au renunţat alţii. De aceea am înfiinţat de exemplu Ministerul Viitorului, Ministerul Fericirii  şi Ministerul Imposibilului! pentru a  spune  lumii că noi în EAU avem ca scop imposibilul. Avem de asemenea Universitatea pentru  Gândire Ştiinţifică, pentru cei interesaţi de noile tehnologii,  ca să facă ceva unicat şi nou în lume, şi este deschisă oricui, nu doar emiratezilor, orice persoană care doreşte să studieze aici este binevenită. Lumea se miră uneori că abordăm lucruri inovative şi greu de făcut. Scopul nostru este să antrenăm şi alte ţări în această întreprindere. Am înfiinţat şi Fundaţia pentru Viitor, care prevede investiţii financiare în cercetare în mai multe domenii de viitor cum ar fi high-tech, spaţiu, nanotehnologii, cu  termene de realizare 2025, 2035, în funcţie de domeniu. Este o investiţie în educaţie pentru un secol de acum încolo. Poate părea science-fiction dar nu este”.

Pentru a exemplifica,  Excelenţa Sa  Dr. Ahmed Abdullah Bin Saeed Al Matrooshi, ambasadorul EAU la Bucureşti, aminteşte doar 2 proiecte recente: trenul comercial hyperloop pe pernă de aer planificat să circule între Dubai şi Abu Dhabi pe o distanţă de 175 de km cu 1000 km /oră şi taxiurile dronă, ambele proiecte în fază de testare la Dubai:

”Se lucrează la acest tren hyperloop de 1000 de km/oră care va circula între Dubai, Abu Dhabi şi emiratele din nord. Este un vis al nostru care va deveni realitate. În final va circula pe o distanţă de 400 de km. Lucrăm de asemenea la implementarea taxiurilor dronă care se vor baza pe tehnologii de inteligenţă artificială. Taxiul respectiv va şti unde să ducă pasagerul singur. Aceste proiecte vor dovedi încă o dată puterea minţii umane dar, în egală măsură, viziunea spre viitor a liderilor EAU - preşedintele Khalifa, premierul Sheik Mohammed şi ceilalţi conducători, care vor permanent să îmbunătăţească şi să facă viaţa uşoară oamenilor din EAU. Şi-au propus o foaie de parcurs a naţiunii şi o duc la îndeplinire. Banii reprezintă o modalitate de îndeplinire, este adevărat, dar viziunea de viitor este cel mai important element pentru ca o naţiune să prospere”.

Atunci când Dubai a fost anunţat că a câştigat competiţia pentru World Expo 2020, premierul EAU, Şeicul Mohammed, a declarat: ”Reînnoim promisiunea de a uimi lumea în 2020”. După efuziunea de bucurie şi focurile de artificii, au urmat eforturi mari de organizare. Directorul proiectului Dubai World Expo 2020 este o femeie, Excelenţa Sa Reem Al Hashimi, ministru de stat. Este doar unul din miniştrii responsabili de bunul mers al ţării. Acei miniştri şi lideri de ţară care  nu ezită să se trezească la 6 dimineaţa, să-şi conducă singuri maşinile, să se deplaseze fără gardă personală, să facă vizite în spitale şi la familii cu probleme. Ştiind cât de încărcată este agenda lor, ca străin, nu te poţi abţine să te întrebi când mai au timp să doarmă. Am cunoscut-o personal pe Reem Al Hashimi şi îmi amintesc cum o sală plină de jurnalişti au făcut ”wow” când ea a apărut. Este incredibil de tânără şi superbă ca un fotomodel, iar când a început să prezinte proiectul Dubai World Expo 2020, era evident că este şi extrem de pregătită şi capabilă pentru a deţine o funcţie înaltă de stat. 

De altfel, Excelenţa Sa  Dr. Ahmed Abdullah Bin Saeed Al Matrooshi, ambasadorul EAU la Bucureşti, confirmă că agendele de lucru ale liderilor emiratezi sunt extrem de încărcate şi că, având personal redus, ei înşişi fac activităţi pe care în alte ţări le fac mulţi consilieri şi experţi, ceea ce denotă nu doar o excepţională capacitate de muncă ci şi abilitatea de a înţelege, corobora şi utiliza eficient resursele de tot felul menite a implementa proiectele măreţe ale EAU.   

”În EAU avem un stil de viaţă diferit. Liderii noştri muncesc mult atât în ţară cât şi în străinătate. În EAU poţi avea surpriza să întâlneşti premierul Şeicul Mohammed  sau pe preşedintele Khalifa când mergi pe stradă, circulă fără pază. Iar când pleacă, reprezintă ţara în foruri internaţionale şi îşi aduc contribuţia la rezolvarea problemelor internaţionale”.

În ce priveşte Dubai World Expo 2020, Excelenţa Sa  Dr. Ahmed Abdullah Bin Saeed Al Matrooshi, ambasadorul EAU la Bucureşti, subliniază că dorinţa EAU în calitate de organizator este să inspire, să creeze punţi între oamenii din întreaga lume şi întreaga lume să beneficieze optim de  acest eveniment:
”EAU au decis acest slogan, Connecting Minds, Creating the Future, pentru a încuraja oamenii să interacţioneze maxim în aceste 6 luni şi să găsească soluţii pentru problemele planetei. Nu este important să vină şi să consume sau să cumpere ci să creeze noi relaţii, să găsească puncte de vedere comune şi să soluţioneze probleme ale fiinţei umane, să se completeze reciproc. Ceea ce lăsăm în urmă este binele făcut omenirii!”.
 
Articol redactat de Marcela Ganea