Elisabeta a II-a, la un pas de a fi detronată. Un stat unde aceasta este regină vrea să devină republică

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Elisabeta a II-a, alături de Prinţul Filip, în Camera Lorzilor, FOTO Arhivă
Elisabeta a II-a, alături de Prinţul Filip, în Camera Lorzilor, FOTO Arhivă

Barbados şi-a anunţat intenţia de a o înlătura pe regina Elisabeta a II-a şi de a deveni republică până în noiembrie 2021.

„A venit momentul să ne rupem complet de trecutul nostru colonial. Cetăţenii din Barbados vor un şef de stat din Barbados. Acestă mişcare este o declaraţie de încredere faţă de cine suntem şi faţă de ce suntem capabili să atingem împreună. Prin urmare, Barbados va face următor pas logic pe drumul către suveranitate deplină şi va deveni republică până când vom sărbători a 55-a aniversare a independenţei noastre”, arată un discurs scris de premierul Mia Mottley, citat de The Guardian. 

Barbados şi-a dobândit independenţa faţă de Marea Britanie în 1966, dar regina Elisabeta a II-a a rămas monarhul constituţional şi şeful statului. În 1998, o comisie de revizuire a constituţiei din Barbados a recomandat trecere la o formă republicană de organizare a statului, iar în 2015, Freundel Stuart, premierul din acel moment, a declarat că Barbados „trebuie să renunţe la sistemul monarhic şi să treacă la o formă de guvernământ republicană în viitorul apropiat”. Planurile de a adopta acesta măsură în următorul an, însă, nu s-au materializat. 

Majoritatea statelor din Caraibe au păstat legături formale cu monarhia după dobândirea independenţei. Dacă planurile de transformare în republică vor progresa, Barbados se va alătura statelor Trinidad şi Tobago, Dominica şi Guyana pe lista statelor din Caraibe care au renunţat la monarhie şi au adoptat o formă de guvernare republicană. Şi Jamaica şi-a manifestat recent intenţia de a o înlătură pe Elisabeta a II-a din fruntea statului, premierul Andrew Holness declarând chiar că măsura este o prioritate a guvernului.

Statele din Caraibe nu sunt singurele care au contemplat renunţarea la monarhie. În Canada, un sondaj din 2014 arăta ca majoritatea cetăţenilor ar prefera, în eventualitatea unei modificări a constituţiei, „o persoană născută în Canada şi aleasă de canadieni” în fruntea statului. În 1999, Australia aproape a devenit republică printr-un referendum, dar 54,9% dintre cetăţeni au votat păstrarea Elisabetei a II-a ca şef de stat. Sondajele de opinie arată, însă, că după o perioadă în care monarhia a continuat să fie opţiunea preferată, peste 50% dintre australieni îşi doresc în prezent trecerea la o formă de guvernământ republicană. In Tuvalu, două referendumuri au fost deja organizate pe această temă, în 1986 şi 2008, dar de fiecare dată alegătorii au votat pentru păstrarea monarhiei. 

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite