Egipt: S-au descoperit ruinele templului zeiţei pisică Bastet

Egipt: S-au descoperit ruinele templului zeiţei pisică Bastet

Statuia zeiţei piscă Bastet era în interiorul templului

O echipă de arheologi egipteni a descoperit ruinele unui templu dedicat zeiţei pisică Bastet, la Alexandria, în nordul Egiptului, a anunţat marţi Serviciul egiptean pentru Antichităţi, informează AFP.

Ştiri pe aceeaşi temă

Echipa, condusă de arheologul Mohammed Abdel Maqsoud, a descoperit ruinele templului lui Bastet, ridicat de regina Berenice, soţia faraonului Ptolemeu al II-lea, din dinastia de regi egipteni de origine elenă, care a condus Egiptul între anii 246 şi  222 î.d.Hr., la Kom al-Dikka, în apropiere de Alexandria.

'Ruinele descoperite au înălţimea de 60 de metri şi lăţimea de 15 metri', precizează şeful Serviciului egiptean pentru Antichităţi, reputatul egiptolog Zahi Hawass, într-un comunicat.

Templul a fost supus distrugerii într-o epocă ulterioară, când a fost utilizat drept carieră, fapt care a condus la dispariţia a numeroase blocuri de piatră, se mai precizează în acest comunicat.

În incinta acestui templu au fost descoperite aproximativ 600 de statuete specifice epocii Ptolemeilor, dintre care mai multe o reprezintă pe Bastet, zeiţa bucuriei şi a maternităţii, reprezentată de o pisică.

Această descoperire este prima a unui templu ptolemaic, dedicat zeiţei Bastet, din regiunea Alexandriei. 'Acest fapt indică cu precizie că zeiţa Bastet a continuat să fie divinizată în Egipt chiar şi după perioada Vechiului Regat.

Epoca Ptolemaică a început în Egipt în anul 305 î.d.Hr., după cucerirea Egiptului de către Alexandru Macedon şi a durat până la cucerirea romană din anul 30 î.d.Hr. Alexandria a fost capitala Egiptului din această epocă, fiind transformată într-un important centru de cultură, celebru pentru biblioteca sa, dar şi un important nod comercial cu statele elene.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările