Egipt: opoziţia cere amânarea referendumului

Egipt: opoziţia cere amânarea referendumului

Suporterii şi opozanţii preşedintelui Morsi, în stradă sub ochiul vigilent al Armatei

Suporterii şi contestatarii preşedintelui egiptean Mohamed Morsi au demonstrat, ieri, sub ochiul vigilent al Armatei, responsabilă pentru menţinerea securităţii până după anunţarea oficială a rezultatelor controversatului referendum privind Constituţia, ce se va desfăşura  sâmbătă.

Ştiri pe aceeaşi temă

Această criză, cea mai gravă după alegerea preşedintelui islamist, în iunie, reflectă o ţară profund divizată la aproape doi ani după revolta populară care a dus la căderea regimului Hosni Mubarak, notează AFP. Aceste noi proteste vin după cele de săptămâna trecută în care au murit şapte oameni în timpul ciocnirilor dintre adversarii şi susţinătorii preşedintelui Morsi.

O coaliţie de partide şi mişcări islamiste şi-au exprimat sprijinul faţă de deciziile şefului statului la mai puţin de doi kilometri de Palatul Prezidenţial. A lipsit doar partidul Al-Nour, principala forţă salafistă din ţară, sfătuit să  stea departe de această manifestaţie pentru a nu spori tensiunile.
Opoziţia, în frunte cu Frontul Salvării Naţionale (FSN), condus de laureatul Premiului Nobel pentru Pace Mohamed ElBaradei, s-a adunat la Cairo, în Piaţa Tahrir şi în apropierea palatului prezidenţial, păzit de armată.

FSN, care reuneşte partide şi grupuri, în majoritate de orientare liberală, respinge referendumul de sâmbătă în care proiectul de Constituţie care este supus la vot. Opoziţia susţine că aceasta deschide calea pentru islamizarea ţării şi limitează drepturile şi libertăţile egiptenilor, între care libertatea de expresie, şi faciliteză aplicarea mai strictă a Shariei (legea islamică).Într-un comunicat de marţi, Amr Mussa, fostul lider al Ligii Arabe şi personalitate marcantă al FSN, a cerut amânarea referendumului, cel puţin cu două luni.
 
PREŞEDINTELE SCADE TVA LA ALIMENTE

Cu câteva zile înainte de referendum, preşedintele egiptean a anulat creşterea TVA la produsele de bază şi de larg consum, la câteva ore după ce astfel de măsuri fuseseră decise de Executiv.

Mohamed Morsi a cerut guvernului condus de premierul Hisham Qandil „să deschidă un dialog social privind aceste măsuri pentru a nu îngreuna povara ce apasă asupra cetăţenilor“. Egiptul se confruntă de la căderea lui Hosni Mubarak, în februarie 2011, cu grave dificultăţi economice provocate în special de căderea turismului şi de prăbuşirea investiţiilor străine. Această criză a determinat guvernul să adopte măsuri de austeritate precum reducerea subvenţiilor la gaze şi electricitate.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările