Egipt: Alegătorii au primit bani şi alimente pentru a vota la referendum pentru prelungirea preşedinţei lui el-Sisi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Egiptenii participă, de sâmbătă, la un referendum de trei zile cu privire la un amendament la Constituţie care i-ar permite preşedintelui Abdel Fattah el-Sisi să rămână la putere până în 2030. Unii alegători au fost încurajaţi să meargă la vot oferindu-li-se pachete cu alimente, relatează dpa.

Televiziunea naţională egipteană a prezentat, duminică, imagini cu alegători care stau la coadă la mai multe secţii de votare care s-au deschis la ora locală 09.00.

Adepţii lui El-Sisi au distribuit pachete cu ulei, orez, paste şi sosuri pentru a-I încuraja pe alegători să meargă la vot.

“Am luat pachetele ca să votez. Mi-au arătat ce semn trebuie să marches pe buletinul de vot. Nu ştiu să scriu şi să citesc”, a declarat Um Khalaf, o femeie din cartierul al-Marg aflat la estul capitalei Cairo.

Numeroşi alegători, care aveau cerneală pe deget, semn că au votat, au fost văzuţi cărând pachetele voluminoase cu alimente.

Alţi egipteni au primit chiar şi bani după ce au votat.

“După ce am votat, am primit un cupon şi apoi 40 de lire (aproximativ 2,5 dolari)”, a afirmat Yousef Ahmed, în vârstă de 73 de ani.

Marţi, parlamentul egiptean a adoptat, un amendament la Constituţie care îi permite preşedintelui Abdel Fattah el-Sisi, ales în 2014 şi acuzat de grave încălcări ale drepturilor omului, să rămână la putere până în 2030.

El-Sisi a fost ales în 2014 cu 96,9% din voturile exprimate într-un mandat de patru ani şi a fost reales în 2018 cu un scor de 97, 08%. Numărul de mandate era limitat, până în prezent la două. Noul articol 140 permite, astfel ca al doilea mandat al lui el-Sisi să fie de şase, în loc de patru ani, şi să se încheie astfel în 2024. Şeful statului va putea, de asemenea, să candideze în 2024 la al treilea mandat de şase ani.

Votul în Parlament trebuia să fie secundat de un referendum, astfel că acesta a fost organizat rapid.

Votul în parlamentul egiptean a avut loc împoriva curentului faţă de atmosfera din alte ţări din regiune. În Sudanul vecin, Omar el-Bashir, aflat la putere de trei decenii, a fost răsturnat la 11 aprilie în urma unei contestări populare. În Algeria, refuzul unui al cincilea mandat al lui Abdelaziz Bouteflika a condus la manifestaţii fără precedent şi la demisia preşedintelui la 2 aprilie.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite