Efectul Brexit. Marea Britanie nu mai face parte dintre primele cinci economii globale. A fost devansată de Franţa

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministrul de Finanţe britanic, Philip Hammond,  a recunoscut că ţara sa nu mai face parte dintre primele cinci economii globale, scrie The Independent, care subliniază că ultimele date publicate de Fondul Monetar Internaţional arată că Franţa a devansat Marea Britanie în clasamentul din acest an al economiilor globale.

Regresul înregistrat de britanici se pare că a fost determinat de efectele nefaste asupra economiei, generate de decizia de ieşire din UE, adaugă The Independent. Totuşi, în bugetul anual al Marii Britanii vor fi puse deoparte încă trei miliarde de lire sterline în vederea pregătirii ţării pentru Brexit, informează The Guardian. 

Potrivit datelor Băncii Mondiale, bazate pe produsul intern brut pentru anul 2016, Marea Britanie încă depăşeşte Franţa, cu un PIB de 2,618 miliarde de dolari.

Dar, potrivit previziunilor FMI pentru 2017, Franţa a trecut pe locul 5 în topul celor mai mari puteri din lume, în timp ce Londra a coborât pe locul 6.

Celelalte patru ţări din fruntea clasamentului sunt, în ordine, Statele Unite, China, Japonia şi Germania.

În speranţa unor progrese în negocieri pentru summit-ul de iarnă al UE, premierul britanic Theresa May se va întâlni cu preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, la începutul lunii decembrie, pentru discuţii despre Brexit, exact când Parlamentul Regatului Unit va începe dezbaterile legate de părăsirea blocului comunitar, relatează Financial Times.

 Dar un raport intern confidenţial al guvernului irlandez, citat de postul public de televiziune RTE, descrie abordarea Marii Britanii faţă de retragerea din Uniunea Europeană drept „haotică”, citând lideri europeni care se declară alarmaţi de incapacitatea oficialilor britanici de a conveni asupra unor politici coerente şi se tem că ţara ar putea ieşi din Uniune fără un acord.

Parlamentul britanic va începe la 4 decembrie dezbaterea legii privind retragerea ţării din Uniunea Europeană. Dezbaterile asupra acestei legi sunt programate să continue în alte patru zile din decembrie, a anunţat joi conducerea Camerei Comunelor, transmite Reuters. 

 Legea Retragerii din UE, care se confruntă cu o puternică opoziţie în forul legislativ, vizează ruperea legăturilor politice, financiare şi legale cu blocul comunitar, precum şi transpunerea mai multor legi şi norme europene în legislaţia britanică, după ieşirea Regatului Unit din Uniune, prevăzută pentru martie 2019.

În aceeaşi zi de luni, 4 decembrie, premierul Theresa May se întâlneşte la Bruxelles cu preşedintele Comisiei Europene Jean Claude Juncker şi negociatorul şef pentru Brexit, Michel Barnier, au confirmat joi surse oficiale de la Bruxelles.

UE speră ca May să vină cu noi oferte de deblocare a negocierilor asupra unui tratat privind retragerea britanică. Potrivit oficialilor europeni, orice noi gesturi din partea Londrei trebuie să se concretizeze în jurul datei de 4 decembrie pentru ca la summitul european de la 14-15 decembrie liderii UE să poată aproba trecerea la o nouă fază de negocieri.

La summitul din octombrie, cei 27 de lideri ai statelor UE, fără Marea Britanie, şi-au dat acordul pentru începerea pregătirilor interne în vederea demarării a ceea ce în poziţia de negociere a europenilor este descrisă drept a doua fază a negocierilor cu Londra, respectiv negocierea relaţiilor viitoare dintre UE şi Marea Britanie după data oficială a Brexit-ului, 29 martie 2019. Însă ei au amânat pentru summitul din luna decembrie decizia de a-l autoriza pe Michel Barnier, negociatorul-şef al UE pentru Brexit, să angajeze discuţiile privind această a doua fază înainte de a se înregistra progrese în trei dosare considerate esenţiale de europeni — drepturile cetăţenilor, viitoarea graniţă cu Irlanda, factura care va trebui plătită de către Londra.

Purtătorul de cuvânt al premierului Theresa May a afirmat joi că Londra şi Bruxellesul au făcut progrese în ce priveşte reglementarea statutului viitoarei frontiere dintre Marea Britanie şi Republica Irlanda, stat membru al UE, dar mai sunt lucruri de făcut.

"Am făcut progrese la acest capitol (...). Mai este de muncă, toată lumea acceptă acest lucru, dar în egală măsură cred că toată lumea şi-a asumat angajamentul de a se asigura că nu vor exista probleme la graniţă", a spus purtătorul de cuvânt. 

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite