Efectele războiul comercial SUA-China. Google restricţionează accesul dispozitivelor Huawei la Android

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Compania Huawei FOTO EPA-EFE

Compania americană Google a restricţionat accesul dispozitivelor Huawei la unele actualizări ale sistemului de operare Android, în urma măsurilor luate de preşedintele american Donald Trump împotriva companiei chineze.

Utilizatorii noilor modele de telefoane Huawei nu vor mai avea acces la unele aplicaţii din Google Apps.

Decizia companiei Google vine după ce Administraţia de la Washington a adăugat Huawei pe lista întreprinderilor cu care companiile americane nu pot avea contact economic fără o licenţă.

Reprezentanţii Google au transmis, prin intermediul unui comunicat, că „se conformează legii şi revizuieşte implicaţiile” posibile.

Implicaţiile pot fi importante deoarece, la fel ca toate grupurile tehnologice, Google trebuie să colaboreze cu producătorii de smartphone-uri pentru a-şi face sistemele compatibile cu telefoanele.

Astfel, Google va trebui să oprească activităţile ce implică transfer de tehnologii care nu sunt publice, ceea ce ar forţa producătorul chinez să utilizeze doar versiunea "open source" de la Android, potrivit unei surse apropiate acestui dosar.

Huawei nu va mai putea accesa aplicaţiile şi serviciile proprietatea Google, precum Gmail, de exemplu.

De asemenea, dispozitivele Huawei nu vor mai beneficia de actualizările de securitate ale Google şi de suport tehnic. Printre aplicaţiile care nu vor mai putea fi accesate de utilizatorii Huawei se numără YouTube şi Google Maps.

„Huawei va putea folosi doar versiunea publică de Android şi nu va putea primi acces la aplicaţiile patentate şi la serviciile Google”, a declarat o sursă din cadrul companiei, citată de Reuters.

 Decizia Googele forţează compania chineză să dezvolte propria versiune, pornind de la ediţia open-source a Androidului, notează Bloomberg. 

Compania Huawei nu a comentat momentan decizia luată de Google.

Intel, Qualcomm şi Broadcom se alătură companiei Google

Intel, Qualcomm şi Broadcom, trei dintre designerii şi furnizorii de top din lume ai circuitelor integrate, vor rupe legăturile de afaceri cu compania Huawei, transmite The Verge, citând agenţia de presă Bloomberg.

Potrivit surselor citate de Bloomberg, angajaţii firmelor producătoare de circuite integrate au fost informaţi că acestea vor îngheţa înţelegerile comerciale cu Huawei, pentru moment.

O altă sursă sugerează faptul că Huawei se pregătea de ceva timp pentru această eventualitate, adunând provizii de la furnizorii americani pentru aproximativ trei luni. De asemenea, Huawei a început să construiască alternative pentru Android şi Windows, pentru a nu fi afectată de situaţii precum cea curentă. 

Decizia Administraţiei Trump în ceea ce priveşte Huawei presupune anumite restricţii care vor îngreuna colaborările companiei chineze cu parteneri americani.

În primul trimestru, Huawei a vândut 59,1 milioane de smartphone-uri, adică o cotă de piaţă de 19%, mai mult decât grupul american Apple, dar încă în spatele liderului, sud-coreeanul Samsung.

Huawei este unul dintre lideri în 5G, noua generaţie de internet mobil în curs de introducere.

 Huawei va continua să ofere suport pentru smartphone-uri şi tablete

Grupul chinez Huawei Technologies a anunţat luni că va continua să ofere actualizări de securitate şi servicii pentru toate smartphone-urile şi tabletele mărcile Huawei şi Honor.

În schimb, grupul chinez nu a spus ce se va întâmpla cu telefoanele pe care le va vinde în viitor, care este puţin probabil să mai aibă acces la o serie de servicii populare oferite de Google, precum gmail, YouTube şi Chrome, dacă nu va fi obţinută o licenţă specială.

Smartphone-urile şi tabletele mărci ale Huawei funcţionează pe baza sistemului de operare Android de la Google. Grupul chinez este al doilea mare producător mondial de smartphone-uri după Samsung şi în prezent aspiră la poziţia de lider mondial.

"Huawei va continua să ofere actualizări de securitate şi servicii post-vânzare pentru toate smartphone-urile şi tabletele actuale mărcile Huawei şi Honor, acoperind toate produsele vândute şi cele care sunt în stoc la nivel global", a informat un purtător de cuvânt de la Huawei. Grupul chinez subliniază că a avut o contribuţie importantă la dezvoltarea şi creşterea sistemului de operare Android la nivel mondial şi va continua să construiască un sistem software sigur şi sustenabil, pentru a putea oferi cea mai bună experienţă pentru toţi utilizatorii săi.

În prezent, dispozitivele vândute de Huawei în China nu au aplicaţiile Google însă decizia grupului american ar putea afecta apetitul consumatorilor din afara Chinei pentru produsele marca Huawei. Aproape jumătate din cele 208 milioane telefoane vândute de Huawei în anul 2018 au fost în afara Chinei iar Europa este cea mai importantă piaţă externă a grupului chinez, care controlează 29% din piaţa europeană.

   

Preşedintele american Donald Trump a declarat stare de "urgenţă naţională" pentru a proteja reţelele informatice din SUA de "adversari străini", relatează BBC.

Trump a semnat miercuri un ordin executiv care interzice companiilor americane să folosească echipamente de telecomunicaţii străine despre care se crede că reprezintă un risc pentru securitatea naţională. În text nu este menţionat un producător anume, dar se consideră că ordinul vizează gigantul chinez al telecomunicaţiilor Huawei, despre ale cărui produse mai multe ţări, în frunte cu SUA, au avertizat că ar putea fi folosite de Beijing pentru "supraveghere".

Separat, Departamentul pentru comerţ al SUA a inclus Huawei pe "lista cu entităţi" care nu au voie să achiziţioneze tehnologie de la firme din SUA fără aprobarea administraţiei.

Conform unui comunicat al Casei Albe, ordinul lui Trump vizează să "apere America de adversari străini care creează şi exploatează în mod activ vulnerabilităţi în infrastructura şi serviciile de informaţii şi comunicaţii". Totodată, ordinul îi conferă secretarului pentru comerţ (ministru) puterea de a "interzice tranzacţiile care reprezintă un risc inacceptabil pentru securitatea naţională", potrivit comunicatului.

Huawei a reacţionat insistând că activităţile sale nu generează niciun fel de ameninţări şi sunt independente de guvernul chinez. Compania subliniază într-un comunicat difuzat joi că restrângerea accesului Huawei la piaţa SUA "nu va face Statele Unite mai sigure sau mai puternice", ci "dimpotrivă, nu va face decât să limiteze SUA la alternativele inferioare şi mai costisitoare, lăsându-le în urmă în ce priveşte extinderea tehnologiei 5G şi afectând într-un final în mod negativ interesele companiilor şi consumatorilor americani".

Demersurile de miercuri ale administraţiei SUA survin pe fondul escaladării războiului tarifelor vamale dintre Washington şi Beijing şi sunt susceptibile să crească şi mai mult tensiunile dintre cele două ţări, notează BBC.

În lume



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite