EDITORIAL Ambasadorul israelian David Saranga: Tehnologiile israeliene, o soluţie pentru securitatea alimentară pe timp de pandemie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
David Saranga, ambasadorul Israelului la Bucureşti
David Saranga, ambasadorul Israelului la Bucureşti

Pandemia de coronavirus a afectat iremediabil vieţile noastre şi odată cu ea am realizat că lumea noastră nu este pregătită să facă faţă unei crize alimentare. Deşi am învăţat să trăim cu virusul, efectele pandemiei le resimţim zi de zi şi încă mai avem de parcurs un drum lung pentru a restabili echilibrul.

Israelul este o ţară care a reuşit să producă hrană din deşert şi care a dezvoltat numeroase tehnologii inovative ce pot asigura securitatea noastră alimentară. 

Pe perioada pandemiei, cu toţii am realizat că nimic nu este infailibil şi că sistemele noastre globalizate se pot oricând dezintegra. 

Efectele epidemiei de coronavirus se resimt în aproape fiecare domeniu al vieţii noastre cotidiene. De la criza sanitară şi cea economică, epidemia ne-a dezvăluit şi alte aspecte îngrijorătoare, cum ar fi fragilitatea siguranţei noastre alimentare. 

În ceea ce priveşte securitatea alimentară, importanţi producători au impus limitări cu privire la exportul de produse alimentare de pe teritoriul lor, s-au produs întreruperi de-a lungul lanţurilor de aprovizionare la nivel global, s-a înregistrat o scădere a cererii şi a puterii de cumpărare din cauza crizei economice, precum şi o lipsă a forţei de muncă agricole şi îmbolnăvirea lucrătorilor din fabricile de ambalare şi producere a alimentelor.

La aceste dezechilibre se adaugă şi o climă vitregă cu care multe ţări s-a confrunta de la începutul anului, cum este şi cazul României.  Astfel, peste criza provocată de COVID-19 s-a suprapus şi o secetă care preconizează pierderi ale producţiei, pagube financiare, factori care amplifică pericolul unei crize alimentare. În acest context complex, este fundamental să înţelegem care sunt vulnerabilităţile pentru a gestiona cât mai eficient o posibilă criză. 

De-a lungul existenţei sale, Statul Israel s-a confruntat cu numeroase obstacole legate de lipsa apei, o climă potrivnică, un relief deşertic, reuşind totuşi să transforme un pământ arid într-unul roditor. În prezent, Israelul este un lider mondial în agricultura inovativă, iar tehnologiile pe care noi le-am dezvoltat pot reprezenta o soluţie rapidă la provocările din acest domeniu. 

Irigarea prin picurare este unul dintre cele mai bune exemple în acest sens. Este oarecum surprinzător faptul că majoritatea culturilor agricole din întreaga lume sunt în continuare cultivate prin sisteme agricole uscate, care se bazează pe ploaie pentru irigarea terenurilor. Trecerea la agricultura irigată însumează mai multe beneficii, precum creşterea randamentului culturilor, reducerea consumului de apă şi a gazelor cu efect de seră care în timp ar asigura securitatea alimentară. Legumele, de exemplu, pot fi cultivate de mai multe ori pe parcursul anului prin irigare prin picurare, spre deosebire de o singură dată pe an, atunci când depind doar de precipitaţiile din sezonul ploios.

Un alt exemplu este agricultura de precizie care asigură toate nevoile plantelor în mod aproape individual. Astfel, senzorii utilizaţi sunt capabili să ofere informaţii exacte cu privire la cantitatea de apă şi îngrăşământ necesare pentru fiecare plantă, să depisteze boli şi să ofere tratamente adecvate, care sunt adesea administrate prin drone sau alte tehnologii. 

Utilizarea sateliţilor pentru colectarea informaţiilor, a sistemelor de teledetecţie, a serelor computerizate şi monitorizarea continuă, de la distanţă, a temperaturii, umidităţii, dăunătorilor, creşte, de asemenea, randamentele agricole şi creează mai multă hrană.

Cu toţii ştim că fără apă nu se poate cultiva nimic, iar Israelul, o ţară cu o climă aridă, a dezvoltat şi implementat numeroase soluţii şi în acest domeniu, cum ar fi tratarea apei uzate pentru utilizarea în agricultură sau folosirea apei saline; prevenirea scurgerilor şi/sau identificarea sursei acestora în sistemele de alimentare cu apă. Conservarea apei, monitorizarea sistemelor de irigaţie şi multe alte soluţii pilotate în Israel pot fi implementate relativ uşor şi la costuri reduse în întreaga lume.

Din păcate, criza provocată de pandemia de coronavirus este încă departe de a fi rezolvată şi va continua să afecteze fiecare aspect al vieţii noastre. Prin urmare, astăzi este mai important ca niciodată să înţelegem fragilitatea lanţurilor globale de aprovizionare cu alimente, vulnerabilitatea securităţii alimentare la diferite surse de perturbare, dar şi efectele schimbărilor climatice, a deşertificării pe scară largă şi a crizei de apă. 

România este o ţară bogată în resurse naturale, însă aşa cum această pandemie ne-a arătat, nevoile noastre şi ale generaţiei următoare trebuie asigurate într-un mod durabil. Parteneriatul dintre ţările noastre este unul puternic şi ne bucurăm să extindem această cooperare împărtăşind din expertiza noastră în domeniul agriculturii moderne şi al tehnologiei apei. Rămânem încrezători în evoluţia discuţiilor de la nivel bilateral pentru a găsi cele mai bune modalităţi de colaborare în acest sector.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite