Ecuadorul a respins plângerea lui Julian Assange împotriva condiţiilor de azil la reprezentanţa sa diplomatică de la Londra

Ecuadorul a respins plângerea lui Julian Assange împotriva condiţiilor de azil la reprezentanţa sa diplomatică de la Londra

Julian Assange (în imagine) s-a refugiat la Ambasada Ecuadorului din Londra pentru a scăpa de justiţia suedeză

Justiţia ecuadoriană a respins o plângere a fondatorului WikiLeaks Julian Assange faţă de condiţiile azilului său în sediul Ambasadei Ecuadorului la Londra, în care s-a refugiat în 2012 cu scopul de a evita să fie extrădat către Statele Unite, relatează AFP.

Ştiri pe aceeaşi temă

Magistrata Karina Martinez a respins luni ca ”inadmisibilă” acţiunea intentată la un tribunal din Quito de către Assange, prin intermediul avocatului său spaniol Baltasar Garzon, împotriva reglilor cu privire la vizită, comunicaţii şi salubritate care i-au fost impuse la 12 octombrie.

Această hotărâre poate fi contestată în apel.

Fondatorul australian al WikiLeaks a cerut să i se retabilească integral comunicaţiile, întrerupte în martie şi apoi restabilite parţial de Quito, şi contestă noi norme cu privire la şederea sa la legaţie, a căror nerespectare ar putea să antreneze ”sfârşitul azilului”.

Judecătoarea Martinez a apreciat că această avertizare cu privire la o eventuală suspendare a azilului acordat lui Julian Assange nu constituie o încălcare a drepturilor sale, în măsura în care este vorba despre o putere suverană a statului ecuadorian.

Assange a acuzat luni că Ecuadorul intenţionează să înceteze să-i mai acorde azil în ambasada sa de la Londra şi să-l predea autorităţilor americane, relatează Reuters.

El s-a exprimat într-o teleconferinţă, în procesul intentat de avocaţii săi Guvernului ecuadorian, şi a citat în sprijinul acestor acuzaţii aceste noi reguli de sejur - inclusiv să-şi achite îngrijirile medicale şi facturile la telefon.

În opinia sa, aceste măsuri vizează să-l determine să părăsească ambasada.

El a declarat de asemenea că noul preşedinte ecuadorian Lenin Moreno a hotărât să-i revoce dreptul de azil, în pofida faptului că nu a anunţat-o public.

Procurorul general ecuadorian Iñigo Salvador l-a întrerupt pe Assange şi i-a cerut să nu transforme audierea la tribunal în politică.

Un oficial ecuadorian a dezminţit, după ce plângerea lui Assange a fost respinsă, că Quito intenţionează să-l priveze de azil şi l-a îndemnat ferm să dea curs regulilor stabilite de Guvern.

Autorităţile ecuadoriene au justificat aceste noi reguli invocând un ”comportament deplasat” al lui Assange faţă de personalul ambasadei şi luări de poziţie ”nepotrivite” ale australianului, de exemplu susţinerea sa a separatiştilor catalani.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările